Ett inlägg som preliminärt hade titeln "Får jag be hur som helst?" bestod endast av en länk till Tidningen Dagens artikel om 24-7-bönerörelsen som skulle till och fira 10-årsjubileum i september 2009.
När jag nu läser igenom artikeln igen tycker jag fortfarande att den är värd att läsas, men minst lika mycket utifrån den glädje över bönen som artikeln visar på - och den rörelse som bönen skapar - som utifrån perspektivet att upptäcka hur bönen möter konsten och får nya konkreta, fysiska uttryck. När bönen föder konsten och när konsten flödar över i bön...
Uppdatering:
Fick via en kommentar reda på att artikeln var låst för den som inte var prenumerant på tidningen. Klipper in några längre citat nedan så att det blir möjligt även för icke-prenumeranten att hänga med i mina tankegångar ovan:
- Vi insåg att bön är nyckeln till allt annat i livet, men visste inte riktig hur vi skulle be. Vi ville lära oss att be, förklarar Greig. Vi inspirerades av 1700-talets Moravians (i Sverige Evangeliska brödraförsamlingen/hernhutarna) som hade bönerum där de avlöste varandra i bön under dygnets alla timmar i 100 år. Vi bestämde oss att försöka göra samma sak under en månad. Men när månaden gått ville ingen sluta. Så vi fortsatte en vecka till. Och en till.
- Det var som om Gud gav oss ett "gott virus" som började spridas över hela världen, berättar Greig. /.../
Begreppet bön har definitivt fått ett uppsving genom rörelsen. Från att ofta ha varit synonymt med "tråkigt" har bön blivit spännande, roligt och kreativt - och synen på bön har drastiskt förändrats hos en hel generation. Plötsligt vill unga människor be.
/.../- Hur kan man förminska bön till att bara använda ord? Vi borde använda alla fem sinnena när vi möter Gud.
Rent instinktivt började 24-7 gänget pröva olika utryckssätt för bön. En del målade, andra dansade och sjöng, berättar Greig. Efter ett tag var bönerummet fullt av konst och graffitti.
- Den mest framstående konsten i västvärlden har rötterna i Bibeln, från Michelangelo till U2, påminner han.
Men "24-7 Bön" är inte bara en ny häftig trend. Hjärtat av rörelsen är intimitet med Gud. Och utifrån det kommer allt annat. "Prayer. Mission. Justice." beskriver Greig beslutsamt rörelsen med tre ord. De tre orden hör ihop, och har alla sin utgångspunkt i bön. Och bön enligt 24-7 handlar om intimitet och kommunikation med Gud.
- Bön gör två saker: förändrar oss och formar världen omkring oss, säger Greig och hänvisar till teologen Karl Barths syn på bön: Bön är en verklig dialog med Gud. Våra åsikter påverkar Gud och vi arbetar med Gud för att forma vår omvärld.
2 kommentarer:
Man måste vara prenumerant för att läsa artikeln...
Min definition av bön: Bön är en levande relation med Herren som vi vet älskar oss.
Tack för påpekandet! Klistrar in några längre citat från artikeln i bloggen, så bör det bli lite enklare att hänga med.
Mmm, den är bra. Men det känns som om väldigt många ändå associerar bön mer med "gamla tanter" och "knäppta händer" än något annat...
Skicka en kommentar