Invandrarnas betydelse är underskattad i svensk historia. Det bidrar till att de underskattas i samtidsdebatten och framtidsperspektivet.
Läroböckerna för högstadium och gymnasium missar att ta upp denna viktiga faktor i svensk samhällsutveckling under 1 000 år. Trots att de två ledande läromedelsförlagen också är företag som grundats av två invandrare; Albert Bonnier och C.W.K Gleerup.Detta och en lång rad andra exempel på hur de ledande verksamheterna och industrierna i vårt land byggts med impulser utifrån, belyser Anders Johnson i sin läsvärda bok ”Garpar, gipskatter och svartskallar – invandrarna som byggde Sverige”.
Det hela är en positiv injektion i den politiska debatten, den som handlar om invandring, arbetskraftsförsörjning och befolkningskris.
Högaktuellt för länet som ständigt brottas med sitt glesbeboddhetshandikapp och där en oönskad misstänksamhet mot det som är nytt och annorlunda i bland tar sig uttryck. Det är dock en villfarelse att Jämtland och Härjedalen är de enda att ha problem med en åldrande befolkning och för få arbetstagare att träda in där det behövs – för att göra jobbet och bygga samhällsekonomin.
Framöver konkurrerar hela Europa om den arbetsföra befolkningen, om initiativtagarna och entreprenörerna. Vad ska få dem att trivas här? Det räcker inte med plats, det måste också finnas hjärterum. Attityderna spelar en avgörande roll.
Därför är Johnsons bok ett mycket välkommet komplement till den svenska historieskrivningen. Den främlingsskeptiska och okunniga uppfattningen om att Sverige tack vare råvaruresurserna och svenskarnas egna initiativ och förträfflighet byggt ett rikt, starkt och tryggt land är en villfarelse det med. Den som argumenterar så bör läsa på, och varför inte börja med nämnda bok.
Det svenska näringslivet eller staten hade nog inte varit mycket att hänga i julgranen om det inte vore för den kompetens, de kontakter, det kapital och den kreativitet som invandrade också fört med sig från andra håll i världen under de senaste tusen åren. Tyskarna, vallonerna, holländarna, fransmännen, britterna, judarna, italienarna, norrmännen ...
Listan kan göras riktigt lång. De invandrade har stort bidragit till att ge råvaruresurserna ett värde vilket byggt den välfärd som vi gärna kännetecknar som den typiskt svenska.
Med kunskap om den näringslivshistorien förstår vi varför Sverige i fortsättningen måste förbli öppet, tolerant och internationellt. Invandringsdebatten handlar om historien – men allra mest om framtiden.
Förhoppningsvis får många ta del av berättelsen om invandrarna som byggde Sverige. På måndag finns även chansen att ta del av frågeställningarna på länsbiblioteket där Anders Johnson själv medverkar.
Framöver konkurrerar hela Europa om den arbetsföra befolkningen, om initiativtagarna och entreprenörerna.
Signerat Anna Stjernström
Verkar vara en helt klart spännande bok det där!
4 kommentarer:
Den skulle jag gärna läsa!
Skrev ett litet inlägg om invandringsdebatten. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/invandringsdebattens-paradox.html
Teija:
Jupp, jag med.
R:
Välkommen hit!
Låter som om vi har lite olika åsikter om invandreriet, men kul att läsa dina argument om hur folk som mig motsäger sig själva. Och ja, jag är säkerligen inte bättre själv. Men vad sjutton, bättre att jag motsäger mig själv än att någon annan gör det!
There's SHOCKING news in the sports betting industry.
It has been said that every bettor must watch this,
Watch this or stop placing bets on sports...
Sports Cash System - SPORTS BETTING ROBOT
Skicka en kommentar