fredag 8 maj 2009

Läsupplevelser

Har blivit utmanad av både Teija och Minutz3, så det är väl bäst jag försöker få ihop något...

1.Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?

- "Stora Emil-boken" och "Stora Pippi-boken" av Astrid Lindgren. Vad finns det mer att säga? Fast å andra sidan - räknas föräldrars högläsning som personlig läsupplevelse? Personligen läste jag dem inte förrän efter gymnasiet.


- Andraplatsen får nog delas av "
Pelle Svanslös" av Gösta Knutson och "Pettson och Findus" av Sven Nordqvist. Strålande historier, strålande bilder. Jag ledsnade aldrig (till mina föräldrars stora förtret?). Tillhör också böcker jag kommer läsa för mina barn (om jag nu får några nångång vill säga).

- "
Sagan om Elenien" av David Eddings. Fick tillslut in mig på fantasy efter misslyckade försök med både "Min morbror trollkarlen" av CS Lewis och "Kampen om Mordant" (kanske mer känd som "Spegelvärlden") av Stephen R. Donaldson.

2. Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?
-
Bamse! Jag är antagligen inte fullt så barnsligt förtjust i Bamse som somliga av er kanske tror utifrån mitt val av bloggadress, men jag ska inte förneka att det var en stor favorit när jag var liten och att jag blev helt förstörd när min lillebror rev sönder Bamsetidningarna och mamma vägrade bli arg på honom för "han var ju så liten och inte förstod bättre". Pyttsan!, säger jag bara, han var säkert ett(!) år vid det laget...

-
Min Häst! Hur jag drömde om att skaffa egen häst när jag var liten. Tack och lov så var mina föräldrar klokare än jag. Rida var kanske kul, men att mocka stall och ta hand om hästen i box/spilta var aldrig min grej, och idag tycker jag hästar mest är rätt stora och läskiga...

-
Fantomen! Hittade ett gäng tidningar som mamma hade köpt i sin ungdom som jag läste gång på gång. Lånade ännu fler tidningar från min morbror när jag var hos min mormor och morfar och hälsade på osv. Köpte själv lösnummer sporadiskt under några år, men började aldrig prenumerera, och nu var det ett tag sedan sist...

3. Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?
Oj. Vet inte om jag kommer på någon. Har blivit överraskad både positivt och negativt av böcker, men det av andra anledningar än just det berättartekniska. En roman är en roman och en diktbok en diktbok liksom.

Trudi Canavans böcker kanske kan kategoriseras in här förresten, då de inte helt och hållet följer samma mönster och stereotyper som den mesta andra fantasylitteraturen. Kanske.

4. Musik eller inte när du läser?
Va? Finns det människor som lyssnar på musik när de läser något mer "seriöst"?? Hur ska man då kunna koncenterera sig på berättelsen...?


5. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?

Svår fråga. Känner mig frestad att säga "DaVinci-koden" alt. "Harry Potter" bara för att folk har sådana fördomar vad jag som kristen antas gilla och läsa för typ av böcker, men jag tror faktiskt inte så många blir förvånade över att jag gillar dem ändå. Motsatsen skulle väl vara att skriva att jag tror folk skulle bli förvånad över hur mycket "teologisk" litteratur som jag har läst, trots att jag inte är teolog, men jag vet inte. Det känns ganska platt att skriva något av dessa, vore ju roligare med något mer överraskande/oväntat alternativ!


6. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?

"Ogillat" kanske är att ta i, men den bok som jag blivit absolut mest besviken på är "Från Helvetets Brevskola" av CS Lewis. Det var verkligen en "jaha"-bok, som jag inte kan förstå varför den är så omtalad och upphöjd till skyarna. Men å andra sidan är det väl troligtvis pga att jag har hört för mycket citeras ur den, så att jag kunde många av poängerna redan innan jag läste den.


7. Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?

Nej, ingen jag kan komma på. Tvärt om brukar jag ofta vara ganska skeptisk mot filmatiseringar, då jag ofta tycker att de blir dåliga, konstiga eller bara inte stämmer överens mot hur jag föreställde mig boken/serien.


8. Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge en omgång stryk?

Stor kram: Svår fråga. Får jag säga "pass"?

Öl: Pass igen.
Omgång stryk: Ingen! Tycker inte om att slåss "på riktigt".

9. Vem vill du utmana?

Utmaningen går härmed vidare till
Excelsis, Språkmy, Zoltan och AKO.

5 kommentarer:

minutz3 sa...

Johanna G: ingen av oss verkar inse hur "bra" C.S. Lewis mer "tunga" litteratur om kristen tro är. Bara vi som förstår hur överskattad han är, eller hur? ;-)

Zoltan sa...

Hoppades slippa denna bägare, men nåväl; får väl peta ihop något...

Johanna G sa...

Minutz3:
Har förvisso inte försökt läsa någon mer bok än "Från Helvetets Brevskola", men kan ju inte direkt påstå att det gav mersmak. Kändes mer som dussinvara, men som sagt var, kan ju bero på att andra har citerar Lewis så många gånger så att man redan kan poängerna i historien, och det kan ju förstöra även den bästa bok...

Dessutom verkar inte heller Språkmy gilla CS Lewis, så då är vi tre ;-)

Zoltan:
Beklagar. Om du verkligen inte vill så kan jag utmana någon annan. Kom på - minst - två vänner till som det hade varit väldigt intressant att se vad de svarade...

AKO sa...

Hej!

Vilken rolig utmaning! :D Jag ska absolut ta mig an det när jag har mer tid och ork. Det är möjligt att det dröjer några dagar.

Och tack förresten för din kommentar på bilderna som jag lade upp för någon stund sedan. Jag var ute i naturen med min hemgrupp idag och det blev ett och annat foto taget då. :)

Johanna G sa...

AKO:
Ta den tid det behöver. Internet lär ju inte gå under de närmaste dagarna (om nu inte Jesus kommer tillbaka, men då tror jag inte vi kommer bry oss jättemycket om bloggutmaningar)...

Låter som om du har en väldigt trevlig hemgrupp. Tyvärr har min hemgrupp runnit ut i sanden det senaste året :(