fredag 22 maj 2009

Rättfärdighet

En dag för sent förvisso, men här kommer i alla fall mitt Kristihimmelfärds-inlägg:

Rättfärdighet: jag går till Fadern, och ni ser mig inte längre.
/Jesus (Joh 16:10)
Av alla märkliga uttalanden som Jesus kom med måste det här vara ett av de märkligaste. Hur kan "ni ser mig inte längre" vara rättfärdigt?

Själv känner jag mig snarast som en sur femåring som stampar med foten och säger "Orättvist!" och tycker det vore mycket bättre om Jesus var kvar hos oss här på jorden. Andens ledning är ju uppenbarligen inte alltid helt lätt att tolka - hade den varit det så har jag svårt att tro att vi skulle ha så många olika samfund och kyrkor med de mest skilda uppfattningarna om än det ena, än det andra - hade vi istället haft Jesus här så skulle vi ju kunna fråga rakt ut och (förhoppningsvis) få ett rakt svar tillbaka...

8 kommentarer:

Bitte sa...

Oh vad du uttrycker detta bra! Man vill ju liksom att han ska vara HÄR, NU och med oss!! Vi har nog alla stampat grinigt med foten ibland...

Allt gott till dig!

Johanna G sa...

Tack! Alltid skönt att höra att jag inte är ensam.

Bitte sa...

Klart du inte är - vi har väl alla våra tvivel och våra egensinniga känslor - vi vill ju så gärna VETA!!På något sätt vi väl ändå men... Ja, jag förstår som sagt precis hur du tänker och känner igen mig väldigt väl!

Teija sa...

Visst vill vi veta och se, men Herren vill av någon anledning att vi ska leva av tro här på jorden. I himlen får vi se Honom ansikte mot ansikte och då får vi vår belöning för vårt tålamod... Han vill kanske att vi ska tänka själva och så finna Honom i ande (Ande?) och sanning?

Anonym sa...

Å andra sidan så sägre ju Jesus i Joh 16:7
"Det är bäst för er att jag går bort. Ty om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort, skall jag sända honom till er"

Om Jesus inte åkt upp till fadern, då hade inte världen blivit räddad genom sonen.
Så vi blir rättfärdiga pga "Jag går till fadern, och ni ser mig inte längre"

Vet inte om det var detta du var ute efter i din frågeställning men, :)

Johan Stenberg sa...

Paradoxalt nog kommer Jesus till oss i nattvarden istället. Sårbarare än ett litet spädbarn läggs han i min mun varje söndag. Lika verklig i brödet som på korset; som på förklaringsberget; som i krubban.

Trots att Kristus inte kommer till oss som en domare/kyrkochef så tänker jag ändå på bibelordet som varnar oss för att vi kanske "äter och dricker en dom över oss (1 Kor 11:29)" under nattvarden när vi tar emot den nakna Jesus i sakramentet.

Bitte sa...

Helt sant Sleepaz! Det är där vi har vår tröst!

Hasse G sa...

Och sedan är ju tron starkare än vetandet. Att tro är mycket gör mig mer passionerad. Saker jag vet bryr jag mig inte lika mycket om. Men det är svårare att tro än att veta.

Så jag förstår dig Johanna!