fredag 29 maj 2009

Vänster och kristen?

Vem har sagt att man inte kan vara både vänster och kristen samtidigt? Helt klart kan ju åtminstone kristendomen imponera på vänsterfolket ibland: Nu tar kyrkorna itu med världsfrågorna är en måste-läsa-artikel från DN!

Tack till David Åhlén på Operation övre salen som tipsade!

6 kommentarer:

minutz3 sa...

"Vänster" och kristen är en riktigt dålig kombination - de går stick i stäv med varandra. Dels så bygger socialism i grunden på ett materialistiskt synsätt, vilket gör att man rättfärdigar barnamord (abort), "fri" sexualitet och homosexuella handlingar exempelvis. Man menar dessutom på att moral och etik i princip inte existerar, eller att de i alla fall inte är utav värde. Utrotandet av all slags tro är också ett av huvudmålen för socialismen, "folkets opium" kallade Karl Marx det för.

Sedan är det förstås lustigt - eller kanske mest sorgligt - att Svenska kyrkan lägger ned mera kraft på kampen för miljön än att predika Evangelium.

Bitte sa...

Självklart kan man vara kristen och vänster, även om de rent kommunistiska lärorna inte går ihop med kristendomen. Det gäller för övrigt för de högertotalitära lärorna också!

Nu är ju socialism och kommunism inte samma sak, så det miniutz3 säger blir väldigt hårdraget och generaliserande. Katolska kyrkans katekes lär oss faktiskt motsatsen - nämligen att många bitar av den socialistiska politiken är att föredra framför ren kapitalism - rättvisetänkandet, jämlikheten, arbetarnas rättigheter osv.

När det gäller abortfrågan är den heller inte automatiskt förbehållen det socialistiska synsättet. Det är en tvärpolitisk fråga som inte har sin grund i socialismen utan snarare i liberalismen.

Jag ser heller inget fel i att sv kyrkan lägger ner kraft på kampen för miljön - tvärtom - att värna om natur, djur och allt liv måste väl vara helt i enlighet med evangelium! Jag önskar dock att de var lika ihärdiga att predika det klassiska evangeliet också!

Jonas sa...

Kan och kan...det är i vart fall svårt att kombinera och helt uppenbart är det att i princip alla vänsterkristna blandar in en massa ideologiska värderingar som får stå framför evangeliet. T.ex. så är det för dem självklart att eftersom Sveriges Riksdag har sagt ja till att homosexuella ska få gifta sig ska det gälla kyrkan också..

Bitte sa...

Där är jag helt på din sida, JOhan J, och jag bråkar ständigt med de vänsterkristna rörelserna just om detta. Själv delar jag inte in kristenheten i höger o vänster utan snarare i traditionell och icke traditionell=)

Jonas sa...

Hej Bitte tänkte du på någon annan nu? Jag heter Jonas och inte Johan J..?

Pontus sa...

Det räcker med att kasta ett öga på profeterna för att förstå att det inte alls är en omöjlig kombination. "Vänster" är ett luddigt begrepp som mer hänger ihop med rörelse än ideologi. Den numera avlidne, katolska biskopen Don Helder Cámara, Catholic Workers osv. står för en rörelse jag gärna sympatiserar med, medan exempelvis den svenska anarkiströrelsen står för en vänster jag måste ta avstånd från.

Öppenhet i det offentliga, generöst bistånd, miljöfrågor, kortare arbetstider som ger mer tid för familjen osv. är för mig ganska naturliga ställningstaganden som kristen.