måndag 26 januari 2009

Mer politisk bedömning...

I en kommentar till den förra politiska/språkliga bedömningen som jag publicerade på bloggen häromdagen, tipsade Charlotte Therese om ett annat politiskt test, en "politisk kompass" som finns ute på nätet. Och den här gången sker bedömningen utifrån diverse åsikter jag har och inte utifrån några diffusa språkliga grunder.

Först en utblick över några kända, internationella politiker för att förstå koordinatsystemet. Notera att kommunism/kollektivism sätts som motsats mot extrem-individualism, och inte mot auktoritär fascism (som oftast annars kallas extremhöger). Absolutär fascism sätts istället mot anarkism. Och för att tydliggöra detta ännu mer: I koordinatsystemet hamnar Hitler t.ex. inte längst ut till höger, utan högst upp (fascism) ganska i mitten på den ekonomiska höger-vänster-skalan!
Var hamnar då jag? Någon som vågar gissa?

Inte? Nähä...

Här kommer då -
*trumvirvel* - SVARET:


Ungefär tillsammans med Nelson Mandela!

Inte illa, inte illa alls faktiskt. Jag är nöjd! Mer än nöjd. Nelson Mandela är BRA!

7 kommentarer:

Johan Stenberg sa...

Hmmm, Dalai Lama kom ju nyss ut ur garderoben som Bush-kramare...

Hans Gardelin sa...

Hamnade själv på samma nivå som Dalai Lama fast vid mitten på höger-vänster. Rätt nöjd.

Teija sa...

Jag hamnade lite grann till vänster om Nelson Mandela så jag känner mig också rätt så nöjd..

Charlotte Therese sa...

Kollade mitt diagram igen - och ser att jag snarare är mellan Nelson Mandela och Dalai Lama.

Är inte så långt ner som Dalai Lama, och inte så högt upp som Nelson Mandela, och mellan dem även i vänster/höger-skalan.

Johanna G sa...

Johan:
Bara för att man tycker om att krama någon så måste man inte stå för exakt samma åsikter, eller? I övrigt så tar jag inte så vetenskapligt på den här typen av test...

Hans, Teija & Charlotte:
Kul att vi verkar vara ett helt gäng ner i det "hörnet"! Vi kanske ska bilda en klubb? Eller tror ni att det är vårt svenska samhälle och vårt svenska tänkande som gör att vi hamnar där nere? Internationellt sett anses ju t.ex. svenskar vara ganska vänstervridna av sig...

David Nyström sa...

Tycker ärligt talat att flera av frågorna var rejält ledande; dvs det var svårt att svara på ett sätt som inte var "vänster". Jag hamnade precis i mitten mellan vänster och höger, och en ruta in på "libertarian"-sidan. Nästan så nära mittan man kan komma alltså :-)

minutz3 sa...

Kom ju till vänster om Joseph Ratzinger (påve Benediktus XVI) fast det har jag ju skrivit förut (fast hos Charlotte-Therese).