tisdag 30 september 2008

På konvertitupptagning i St Lars

I måndags för en vecka sedan, den 22 september (ja, jag känner mig lite efter), var jag på konvertitupptagning i St Lars Katolska församling här i Uppsala när Johanna och Johan (läs mer om dem här) togs upp i den Katolska Kyrkans fulla gemenskap. Grattis till er båda! Hoppas ni aldrig behöver känna att ni kommer att ångra detta beslut.

Anledningen till att jag inte har publicerat detta inlägg tidigare är att jag faktiskt har haft lite svårt för att bestämma mig för vad jag skulle kalla det. Fånigt, eller hur? Några förslag:

"Välkommen bort"
- Alla katoliker säger ju "Välkommen hem" till alla konvertiter när de tas upp, så då måste väl jag som frikyrklig säga "Välkommen bort", eller...?

"Omgruppering i syskonskaran"
- För inte har jag förlorat två frikyrkliga syskon till "den katolska skökan" (eller något annat som somliga frikyrkliga svänger sig med emellanåt. Tyvärr!) utan jag har helt enkelt fått två till katolska syskon i Kristus. Ungefär som när mina jordiska syskon skaffar flickvän och fästman - inte har jag förlorat några syskon där heller utan vunnit två bonussyskon. Fast i detta fallet gick ju ekvationen jämnt upp i det totala antalet. Två minus på den frikyrkliga avdelningen och två plus i den katolska gruppen. Fast å andra sidan så hade ni ju redan halva foten inne i Katolska Kyrkan när jag lärde känna er, så ni har faktiskt alltid stått i den katolska gruppen i min tankevärld.

"Frikyrklig representation vid katolsk ceremoni"
- Går in lite i den första. Kände att jag som protestant och frikyrklig representerade något av deras gamla kyrka och kunde med min närvaro säga "Lycka till i framtiden" (haha, jag har höga tankar om mig själv ibland, va?) istället för att bete mig som om Katolska Kyrkan hade "snott" Johanna och Johan från oss...

"Baptist på vift"
- Bilden på väskan som jag hade med mig till St Lars säger allt, eller? (Om det är svårt att läsa så står det "Thailand Karen Baptist Convention - Baptist Union of Sweden - 30 years of cooperation". Fast jag lämnade väskan utanför kyrksalen. Tänkte att någon kanske skulle ta illa upp...)

8 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Bättre sent än aldrig...? :-)

Kul att du var med och förstärkte ekumeniken...

Även min upptagning var ekumenisk - allt från pingstkyrklighet till svenskkyrklighet, och säkert fler, var representerade...

Imorgon är det 15-årsjubiléum för min del. Funderar på att ordna en liten spontanfest tillsammans med några övriga som upptogs samma dag fast andra år. Välkommen i så fall... Samma tid, samma plats som i måndags, ev. förflyttar vi oss efter mässan.

Hinner vi inte ordna något så kan du lägga ytterligare en katolsk mässa till den ekumeniska meritlistan...

Johanna G sa...

För mig gäller det nog snarare "oftare sent än aldrig". Håller som bäst på att försöka skriva ihop ett inlägg som jag till bloggen påbörjade i juni. Och det är inte det enda som har blivit liggande!! Men det kanske är vanligt förekommande fenomen??

Kul med ekumenik! :)

Fest låter ju trevligt. Kanske inte kan bli kvar jättelänge (tränar på onsdagkvällar), men det kan ju bli kul så länge det (jag?) varar. Jag kommer gärna!

minutz3 sa...

Johanna: När vi säger "komma hem" menar vi att man kommer hem till den rätta tron ;-)

(Martin Luther irrade ju bort folk från den Sanna Läran.)

Johanna G sa...

Ajdå! Jag som alltid trott att ni menar "hem till den rätta/sanna kyrkan" :P

minutz3 sa...

Johanna G: det finns bara en kyrka ;-)

ledtråd: http://www.katolskakyrkan.se

Johanna G sa...

Förstår inte vad du pratar om 8)
Hur menar du nu? Tipsar om någon bra och trevlig kyrka på den adressen, eller vad :P

minutz3 sa...

*rullar ögonen åt Johanna G*

Johanna G sa...

*ler stort åt minutz3*