onsdag 1 oktober 2008

Meningslöst!

I somras kom jag vid ett tillfälle att diskutera detta med meningslöshet med en "halvkristen" person. Finns det en mening med allt som sker? En mening med naturkatastrofer, världssvält, krig, våldsbrott, sjukdomar, personliga olyckor och så vidare? Tyvärr blev samtalet bara mycket kort eftersom vi båda skulle med tåget (bokstavligt talat), men i helgen kom tankarna tillbaka till mig igen.

Kan jag som kristen ärligt kalla något meningslöst och samtidigt hävda att Gud har hela världen i sin hand?

För det hävdar jag bestämt att man kan och bör. För mig är tron att allt har en mening inte ett tecken på gudsfruktan eller en djupt from människa, det är ett tecken på ödestro, vilket har helt andra religiösa förtecken än just kristen tro...

"Meningslöst" är förvisso kanske inte ett jättevanligt ord i min vokabulär, men ändå är jag fullkomligt övertygad om att det platsar där. Och detta av den enkla anledningen att Gud skapade allt gott. Gud skapade ett paradis, en lustgård, åt människan att älska och vårda. Och detta är fortfarande Guds plan - ett paradis, ett himmelrike på jorden, inte krig och människors ondska.

I Jobs bok beskrivs hur Åklagaren tillåts fresta och plåga Job. Och detta är ett resonemang som jag är övertygad om att man kan överföra på mellanmänskliga relationer också. Gud önskar inte att vi gör ont mot varandra, men Han tillåter det. Gud vill det inte, men tillåter det eftersom människan har både en fri vilja och kunskap om gott och ont (det första givet av Gud, det andra erhållet genom att äta av den förbjudna frukten - och vore människan en så förnuftig varelse som vi gärna inbillar oss så borde vi väl alltid välja det goda, eller hur...?).

Så därför tänker i alla fall jag att jag med gott samvete kan säga att Gud är både allsmäktig och allvetande och samtidigt påstå att det händer massor med meningslösheter i världen varje dag och sekund! Allt som inte är gott, allt som inte är Guds ursprungstanke, är meningslöst. Punkt slut!

Sen visst, det finns ju gråzoner som till exempel olyckor. Olyckor som skadar, förlamar och dödar människor. Självklart är det inte en del av Guds ursprungsplan, samtidigt som det ändå inte är en medveten ond handling av någon människa. Men nåja, det får väl föras in under "syndafallet fördärvar skapelsen"-förklaringen tillsammans med naturkatastrofer och liknande.

Sist, men inte minst, finns det ju människor som hävdar att det var mening att än det ena, än det andra skulle hända för att jag sedan ska kunna använda det i exempelvis själavård och att det därför skedde för att ge mig ökad förståelse för dessa mina medmänniskor. Jag tycker detta resonemang är fullständigt bakvänt! Det är ju som att säga att syndafallet skedde för att människan skulle ha en förståelse för den människans syndiga natur!! Bara knas och ren rappakalja!

Däremot tror jag att motsatsen ofta är sann - Gud kan föra människor i min väg för att jag har just den erfarenheten jag har, precis som Han för andra människor i din väg för att du har andra unika erfarenheter som jag saknar. Men det är ju att kunna använda det meningslösa till att skapa en mening i efterhand, inte till att göra själva meningslösheten meningsfull.

9 kommentarer:

Excelsis sa...

Det är inte en helt ovanlig tanke bland kyrkofäderna att syndafallet skedde med hänsyftning på Jesus och hans försoningsverk.

Att vi blev avskilda från Gud för att kunna närma oss honom av fri vilja.

Ibland upplever jag den tanken provocerande, ibland känns det meningsfullt. Syndafallets mening kan annars kännas svårgreppbar.

Johanna G sa...

Åhh! *känner mig lika smart som kyrkofäderna* Jag kanske ska satsa på att bli en nutida kyrkomoder istället för apotekare?? :P

Andreas sa...

Angående det du kallade ''gråzoner''. Om dessa gråzoner existerar på grund av de första människornas synd så måste människan ha funnits redan från början. Men människan har inte funnits så pass länge (jag är alltså inte någon som anser att världen är skapad på 6 dagar) och då blir det lite konstigt.

Sleepaz sa...

Svält,krig,fattigdom är ju sådant som människan själv förorsakar. Tex så exploaterar den vita människan ut alla tillgångar ur Afrika som ett exempel. Krig handlar om makt och girighet. Varför tillåter Gud det? Ja gör han det? Det finns krafter i världen som motarbetar krig, det finns människor som offrar sina liv för att hjälpa andra. Det är ju på detta planet Gud hjälper människan. Vi har fått den helige ande som hjälpare för att livet som människa är ganska tufft. Syndens frukter med död och sjukdomar är tuffa att hantera. Den helige ande hjälper oss,ger oss frid och uppmuntran.
Jesus säger att vi skall vara ett ljus för andra medmänniskor, vi skall vara ett salt.

Nu hinner jag inte mer, kanske återkommer med fler tankar senare.

Johanna G sa...

Andreas:
Välkommen hit! Och stort tack för dina tankar!

Mmm, jag håller kanske till viss del med dig egenligen. Åtminstone vad gäller de 6 dagarna. Har aldrig förstått mig på de som måste propsa på att det är just 6 dagar - för mig är Gud lika stor om Han använde sex dagar eller sextio miljoner år. Poängen med hela skapelseberättelsen som jag ser det är att säga ATT Gud skapade ALLT materiellt och att människan är satt att vårda HELA skapelsen.

Ska jag vara ärligt så har jag inte tänkt så jättemycket på "gråzonerna" egentligen, utan infogade mest den förklaringen för att den är "enkel" (kanske lite för enkel?) och att jag ville ta upp den aspekten med naturkatastrofer som "meningslöst ont" också. Fast ser man till växthuseffekten & dess konsekvenser så stämmer det ju på sätt och vis ändå att människan ordnar även förödande stormar osv.

Sleepaz:
Jag har aldrig påstått något annat än att det är människan själv som orskarar krig och fattigdomen. Däremot håller jag inte med om att det nödvändigtvis är människan själv som orsakar hungersnöd och svält. Somliga år är missväxtsår (pga väder och vind) och somliga jordar lämpar sig inte för att odla spannmål eller valla djur (t.ex. öknar och höga berg), men det är få förunnat att kunna ta sig runt jordklotet till det ställe där det växer bäst just detta år...

Johanna G sa...

Sleepaz (forts):
Ja, det finns många goda krafter i världen som motarbetar människans ondska, men ändå så finns det krig osv. Ondskan tycks överväga i den kampen.

Och jag är fullständigt övertygad om att Gud skulle kunna förändra sinnet hos krigande människor eller sända ut änglaarméerna att sätta stopp för alla jordens krig om Han bara ville. Men återigen så är det det där med fria viljan och allt annat igen som Gud väljer att respektera...

Ser fram emot dina vidare tankar :)

Z sa...

Jag får ihop det så här:
Arvssynden är något som begås hela tiden, inte vid en viss historisk tidpunkt, a la Pandoras ask, eller så.

Adam och Eva = män och kvinnor = människorna.

Vad jag inte riktigt får ihop är varför djuren lider, vad straffas de för, blir frågan...

Men visst, själva orättvisan är väl en av konsekvenserna...

Sleepaz sa...

Johanna.

Visst finns det fattigdom som orsakas av naturen i sig själv. Men mycket av den fattigdom som vi ser i Afrika pga torka och brist på vatten. Den typen av fattigdom har ändå sina anor från kolonialtiden. Man delade helt enkelt upp hela Afrika och drog helt aburda gränsdragningar och skapade nya länder. Vilket ledde till massflykt från länder som Kongo där belgarna hade ihjäl ca 20 miljoner. Denna massflykt leder till att område bli överexploaterade och fattigdomen är ett faktum.

Folk tvingas pga krig fly från sina byar till främmande land med flyktingläger som enda sättet att överleva. Man skall då samsas om det lilla vatten och mat som finns. Om det samtigt är ett extra varmt år då uppstår tyvärr en brist.

Sedan så finns det mkt korruption bland Afrikanska presidenter/diktaturer som roffar åt sig pengar och vältrar sig i lyx medans befolkning knappt har vatten och ris.
Sedan så finns det orerhörda naturtillgångar i afrika i form av malm,zink,diamanter. Men tyvärr så hamnar dessa tillgångar oftast i amerikanska ägares händer.

Nu hinner jag inte mer (är på jobbet) :)

Johanna G sa...

Z:
Intressant! Håller med dig. Och ja, orättvisa är väl en av syndens vanligaste och tydligaste konsekvens?

Sleepaz:
Jojo, världen är full av orättvisa. Men jag tänkte lika mycket på hur det historiskt sett har sett ut i Sverige också när det varit svält och missväxt, vilket t.ex. ledde till utvandringen på 1800-talet. Okej, det i sin tur berodde kanske på orättvis fördelning av marken det med, men... Men ska man hålla på så kan man hålla på i all oändlighet.

Man kommer tillslut alltid att hamna i ett läge där det kan skyllas på människans ondska och egenkärlekt, men vad är människans ondska om inte just "meningslös"?