tisdag 9 september 2008

Drakar

Drakar...

Finns dem? Alltså finns dem på riktigt? Inte bara i sagor och mytologi, i fantasyvärldar och folklore? Frågan kanske tycks löjlig - alla vet ju att det inte finns drakar! Men samtidigt slås jag varje söndags läsning av psaltarpsalmen vid completorium över det självklara sättet drakar omnämns:
Ps 91:13
Över lejon och ormar går du fram,
Du trampar på vilddjur och drakar.
Bibeln omnämner dem i samma andetag - och på samma sätt - som ormar och lejon, och de anser vi ju vara väldigt verkliga. Är det ett bevis för att de finns? Den bokstavstroende skulle självklart svara 'Ja'. För honom/henne kan det inte finnas någon annan möjlighet - står det så så måste det vara så!, eller...? Texten utelämnar liksom ingen möjlighet till tolkningen "du trampar på vilddjur och sagodjur". Eller? Jag måste erkänna att jag inte läst grundtexten (och om jag skulle få tillgång till den så skulle jag inte begripa ett jota). Men nog verkar Bibeln vara tydlig på vad den menar med en drake:
Jes 14:29
Ty av ormens rot skall en kobra komma, den skall föda en flygande drake.
Okej, det där är en lösryckt vers, jag vet. Det är taget ur en profetia som handlar om Filisteernas undergång, men ändå så illustrerar den konceptet att "drakar flyger". Det hade liksom inte kunnat stå "...en flygande häst" (kanske dåligt exempel, Pegasus är ju en välbekant mytologisk flygande häst) eller något sådant istället, det hade bara blivit löjligt. Nej, liknelsen bygger på ett tydligt koncept om att drakar är flygande djur. Något som återkommer ett par kapitel senare:
Jes 30:6

Genom farans och skräckens land, bland rytande lejon, ormar och flygande drakar, för de sina skatter på åsnans rygg, sina gåvor på kamelens puckel, till ett folk som inte kan hjälpa.

Genom ökenlandet mellan Israel och Egypten för det israeliska folket sina gåvor för att köpa sig hjälp mot assyrierna. Genom ökenlandet där de flygande drakarna bor...

Fast det som förbryllar mig är att drakar lika ofta (i det närmaste) används som synonymt med ormar.
Upp 12:9

Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen.
Men om "orm" och "drake" är synonymer, hur fungerar då detta med att drakar flyger? Jag menar: Vem har någonsin hört talas om flygande ormar (tack och lov inte!)? Eller ska jag tolka ovanstående citat som att drakar är "urtidsormar"? Och att dagens ormar som krälar på marken bara är ett resultat av synden? Ormens straff lyder ju:
1 Mos 3:14

På din buk skall du kräla
och jord skall du äta så länge du lever

Jag menar: Vem säger att ormen var ett djur med ben (som jag nog annars alltid har tänkt) innan förbannelsen? Kunde ormen inte lika gärna ha varit ett flygande djur (om vi nu ändå är inne på avdelningen långsökta associationer och spekulationer) som blev förbannat till att kräla på sin buk? Det är ju i sådana fall ett ännu värrer straff! Från hela luftens flygande frihet till att bli tvingad att kräla på sin buk...

Så, vad tror då jag? Kan det ha funnits - kan det fortfarande finnas - någon sorts sanning i det bibliska och mytologiska påståendet om att drakar finns? Att de inte är mer mytologiska än lejon, ormar och andra vilddjur? Det känns så långsökt, samtidigt som jag inte kan komma på någon mer logisk förklaring till varför myten om draken finns hos så många kulturer medan många andra myter bara är lokala (t.ex. ovan nämnda Pegasus hänger ihop med den grekiska mytologin där han flög med bud till gudarna på Olympos). Vad tror ni?

7 kommentarer:

RUDIE sa...

Jeg tror draker har funnets, og jeg tror også det kan ha funnets draker mens mennesker levde. I dag ville vi ha kalt de dinosaurer, så på et vis så er det bevist at draker har levd.
Forskere mener dinosaurer ikke kan ha overlevd istiden, men jeg har spurt om hvorfor ikke de kunne overlevd istiden når krokodiller har klart det. Krokodiller er enda eldre enn dinosaurer, det i seg er ganske spennende. Men jeg fikk faktisk ikke noe svar fra biologen, de har ikke funnet en dinosaur som er så ung så den har levd på menneskenes tid, men det i seg er et bevis på at dinosaurer ikke har levd samtidig som mennesker. For at evolusjonsteorien skal være sann så må det finnes 99% ulike arter dyr som ikke har blitt oppdaget som ligger under jorda.

Så ja, hvorfor ikke?
Jeg syns det er litt spennende med draker.

Johanna G sa...

Mmm, drakar är spännande djur! Vore förvisso kanske lite väl spännande att stå öga mot öga med en dock... :S

Jo, jag har hört liknande förklaringar förr. Samtidigt så vet jag inte riktigt vad jag ska tro om dem - det känns ju mer som om man läser in det man vill och försöker anpassa verkligheten efter det snarare än att tänka logiskt/vetenskapligt.

Tuve sa...

Johanna
Väldigt rolig fråga!!!

Jag tror precis som Rudie att det som människor förr kallat drakar är sådant som vi idag kallar dinosaurier. Till skillnad från Rudie tror jag att det inte behöver ha funnits levande "drakar" för att myterna skulle uppstå.

Tänk er att någon hittade ett skelett efter en stor dinosaurie. Om ni inte hade haft någon kunskap om dinosaurier, vilka fantasier skulle då ett sådant monstrum väcka? Ett enormt djur som inte liknar något vi känner till, det kan ju inte vara något annat än farligt, eftersom det är så stort... Sådana fasansfulla tänder! Och jag hörde att någon hittat ett skelett med vingar, usch, kan de flyga också... Och vilken enorm svans... Någon annan berättade om ett skelett som de hittat som hade en enorm klubba längst ut på svansen...

Kombinera sedan de olika dinosaurierna till det värsta monstrum man kan tänka sig så har ni en drake som nog skulle kunna skrämma den mest hårdhudade tuffing ;)

Allt gott!

Johanna G sa...

Tuve:
Välkommen hit!
Tackar! Alltid kul att kunna underhålla någon =D

Men vem kom då på myten om att drakar sprutar eld?

AKO sa...

Jag läste detta inlägg häromdagen och kunde inte riktigt släppa det trots att jag inte visste vad jag skulle skriva. Nu har jag dock funderat lite och kollat upp en del.

Som jag förstår det så finns det ett antal olika hebreiska ord som alla har översatts med drake till svenska. Ofta verkar det som att den ursprungliga författaren har benämnt skrämmande djur som han inte känner till "drake" eller liknande beteckningar. I Upp. 12:9 står däremot faktiskt just ordet drakon i grundtexten.

I Bibeln står det ingenstans att drakar skulle vara bevingade förutom på två ställen där det talas om seraf-ormar och serafer är som bekant bevingade. Du har ju redan nämnt dessa ställen.

Jag tror själv att draken, eller ormen, i Bibeln främst används som en bild av den onde och hans "kompisar". Att det skulle finnas bevingade drakar, som de beskrivs i t.ex. Harry Potter, är väl tveksamt, men att det någon gång i tiden har funnits stora ormlika monster ser jag inte som någon omöjlighet. Dock är det förstås inget trosavgörande för min del huruvida just drakar finns/har funnits eller ej. ;)

Nina V sa...

jag vet att det är en gammal diskussion.. Men den är ju så intressant, så jag svarar ändå! Drakar är inte förknippade med ondska i alla kulturer vill jag säga, de sprider lycka och står för godhet i kina tillexempel.
Anledningen till att man talar om drakar i de flesta kontinenters olika kulturer borde bero på dinosaurernas efterlämnade skelett. Som måste ha spritt stor oro när man stötte på dem. Jag läste någonstans att drakar också kunde förknippas med varaner, leguaner osv. En annan sak jag tänker på är också att alla fåglar härstammar faktiskt från dinosaurernas tid har man kommit fram till. Är det inte möjligt att fåglar kan ha sett mer ödlelika ut under den tidigaste mänsliga eran?
Det är iaf de tankarna jag får fram när jag tänker på detta.

Johanna G sa...

Nina V:
Välkommen hit!

Kul att du hittade detta gamla inlägg och tyckte det var tillräckligt intressant för att "svara ändå". :)

Om du läste kommentarerna ovan så är de flesta rätt överens om att myten om drakar rimligtvis har uppstått ur möten med dinosarieskelett. Och även om jag tycker det är en fullt rimlig förklaring kan jag inte låta bli att tycka det är en tråkig förklaring.

Kul att du tar upp kopplingen till andra kulturer. Har nog inte riktigt tänkt så långt själv, men du har självklart rätt. Här i västerlandet är det väl annars Tolkiens bild från "Bilbo" ("The Hobbit") om draken som ligger i en grotta och vaktar en skatt som är den vanligaste. Opåligtliga och giriga med enorm förstörelsekapacitet.