måndag 15 september 2008

Aikido & Kulturnatt

I lördags var det något som kallas "Kulturnatten" i Uppsala (UNT - Upsala Nya Tidning - skriver om det här). Många ungdomar tar det (tyvärr!) som en ursäkt för att driva runt på stan och supa, men ärligt talat händer det mycket spännande kulturellt också.

Det är konstutställningar både här och var - t.ex. hade Charlotte utställning i Katolska Kyrkan (ännu fler av hennes konstverk kan ni se här) - och en hel uppsjö av mångkulturella musik- och sångevenemang. Det var författaruppläsningar och eldshower, medeltidsmarknad och guidade rundvandringar. Missionskyrkan bjöd in till jazzmässa sent på kvällen. Pannkakskyrkan bjussade på pannkakor i stadsparken och Livets ord bjussade på kaffe och varm choklad i centrum. Frälsningarmén bjussade på fika och musikunderhållning med Jubal (fast den missade jag, tyvärr) och Pingstkyrkan bjöd på gospel och lovsång. Filmfestival KinoRurik/Sällskapet Ryska Huset bjöd i IOGT-NTOs lokaler på rysk film, bland annat den i Pilgrim 2008/1 recenserade filmen "Ön" (under titeln "The Island" och då med engelsk textning). Tyvärr missade jag den eftersom jag var och tittade på uppvisning med Uppsala Budoklubb.

Ja, just precis, det har jag ju inte berättat för er (om det nu skulle vara någon som är intresserad av att veta): Jag har denna termin börjat tränat Aikido på just Uppsala Budoklubb. Aikido är den/en av de(?) "snällaste" budosporterna, mycket mer inriktat på självförsvar, att vända motståndarens kraft i anfallet emot honom (eller henne) själv, än på att anfalla och slåss själv. Se några exempel här. Notera hur lite kraft och energi den anfallne lägger ner på att försvara sig, det är i stort sett bara anfallaren som far runt hela tiden!

För mig handlar det dock minst lika mycket om öva upp lite självkontroll, smidighet & balans, som den fysiska träningen och självförsvaret. Hur det går med det är ju en fråga för framtiden, efter två veckors träning går ännu den mesta tid åt att lära sig ramla (dvs utan att göra sig illa) och att slå kullerbyttor.

Några bilder från igår (ursäkta den dåliga kvalitén, men mörker och rörelser gör att det är inte helt lätt att få till det, speciellt inte när man försöker fånga bilderna i "rätt" ögonblick också):Att slåss med pinnar ser väl alltid kul? Fast dit har vi inte kommit än, så jag kan inte berätta om det är det. Alldeles för avancerat för en nybörjare! Även knivar och svärd förekommer inom aikidon, men det får ni klara er utan bild på.

Även de mer erfarna hamnar på mattan. Att kunna ramla på rätt sätt är en förutsättning för att inte göra sig illa.

Två av mina tränare visar upp sig. Notera att det mer ser ut som de dansar på bilden än försöker slå ner varandra...

Uppdatering:
Charlotte visar några bilder från, och berättar lite om, utställningen här. Själv tillhör jag gänget som skrattade gott åt "Den heliga stolen". Fast jag föredrog nog ändå en konstruktion med höj- och sänkbar gloria snarare än något "falla på knä"-tjafs. Nåja, jag är väl en obotfärdig protestant, så vad annat kan man vänta sig... ;-)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att församlingarna engagerade sig så mycket!

För mig var det flyttdag med "Gaudium Fidei" men nästa år hoppas jag kunna spana in kulturnatten lite mer.

Charlotte Therese sa...

Kul att du tittade in, Johanna!

Har skrivit lite om utställningen idag:

http://katolskakyrkan.blogspot.com/2008/09/heliga-stolen-och-kattkonst-er.html

Hoppas länken går att kopiera och klistra in i webbläsaren.

Den enda nackdelen med att själv bjuda på ett evenemang är att man inte ser något av det andra... Har missat minst fyra kulturnätter nu p.g.a. det.

Hade väldigt gärna sett den där filmen...

Men då hade jag ju missat mötena med alla trevliga människor som tittade in mot slutet av utställningen...

Känner många i Jubal-kören, så det hade varit kul att lyssna på dem också.

Och en pannkaka hade inte suttit fel heller - även om vi hade god lins/grönsakssoppa i församlingen.

Som sagt - får öva på bi- och kanske trilokation till nästa år tror jag.

Johanna G sa...

Stenberg:
Tja, det är väl helt enkelt ett perfekt tillfälle att visa att man faktiskt är en del av samhället och inte små isolerade enklaver som bara gör sin röst hörd när man är mot något (mot homosexuella, mot abort, mot dittan, mot dattan, ja ni vet hur det kan låta)...

Charlotte:
Jupp, det var trevligt att ses igen. Läste ditt inlägg, men än så länge har jag varit för lat för att uppdatera inlägget och klistra in länken.

Du gick inte iväg och såg den? Tråkigt! Nå, vi får väl försöka få tag på den ändå och ha filmkväll. Tyvärr verkar den inte finnas på biblioteket som jag hade hoppats.

Själv gick jag från aikidouppvisningen typ kvart över åtta-halv nio och funderade på att glida in och låta dig återberätta början för mig. Men det låter som om det var tur att jag inte gjorde det.

Lycka till med övandet (ser fram emot att följa framgången i bloggen ;)! Se bara upp så att du inte får splittrade personligheter också!

Excelsis sa...

Aikido ser häftigt ut. Kan tänka mig att det kräver lite kroppskontroll.

Min enda kontakt med aikido tidigare var en äldre kompis som under min gymnasietid brukade omlokalisera mig genom att vrida mina handleder i onaturliga vinklar.

Härliga minnen från mer hormonstinna dagar.. :)

Johanna G sa...

Excelsis:
Det var ju också ett sätt att uttrycka det ;)
Du får väl testa själv, vett ja'. Än så länge tycker jag det är kul...

Excelsis sa...

Jag försökte mig på karate när jag pluggade i Lund. Men jag hade nästan sönder mina glasögon någon av de första gångerna så jag slutade (billigare än att skaffa linser).

Jag snackade med några vänner i helgen som börjat yoga. Det verkade lite häftigt också. Jag är tyvärr väldigt ovig så det hade nog varit något år av förödmjukelse innan man hade kunnat göra grundövningarna. Det kanske finns någon sorts pensionärsyoga? Kanske inte i Uddevalla.. Nä det for nog bli friskis i fortsättningen också...

Charlotte Therese sa...

Du hade ju kunnat brottas lite med Heliga stolen om du tittat in igen....

Tveksamt om den vill ha en höj-, sänkbar gloria... ;-)

Ja, vi får fixa filmkväll...

Frågan är bara hur man får tag på filmen. Kanske går att köpa nånstans om inte annat. Tål säkert att ses flera gånger.

Tycker Aikido verkar snäppet farligare än stillsamma bi-/trilokationsövningar...

Vänta bara - snart är jag överallt samtidigt om jag bara kommer på knepet... ;-)

Johanna G sa...

Stillsamt att vara på två platser samtidigt? Har du inte läst Harry Potter och deras bekymmer inför lektionerna i apperation? Och det gick ju faktiskt ENBART ut på att förflytta sig från en plats till en annan, inte till att båda förflytta sig och vara kvar där man är samtidigt. Verkar helt klart besvärligt...

Haha, får ta med mig en rulle ståltråd nästa gång jag besöker den heliga stolen :)

Mackan sa...

Hur passar Aikidon? (Hittade din post lite sent, sorry...)

Själv har jag i år (mars?) börjat med Fillippinska och Indonesiska kamparter - Escrima för koordinationen, Kuntao och Silat för stående självförsvar och Dumog för brottningsbiten...

Vi har faktiskt en grupp i kyrkan som gör det tillsammans, två gånger i veckan.

Det är rätt tuff träning men jag gillar det.

(Fast vi har inte hälften så snygga uniformer som ni. Vi kör med vanliga träningsbrallor och t-shirt.) ;)

Lycka till med träningen! Det skulle vara kul att testa Aikido någon gång.

(Har för övrigt för mig att det är den kampart som Steven Seagal tränat)

Johanna G sa...

Mackan:
Hehe, att få kommentarer är alltid kul, oavsett om det var ett tag sedan jag skrev själva inlägget :)

Jodå, aikidon går bra. Vi har en lätt sadistisk tränare, men vi slipper i alla fall slå ner varandra. Aikido är ju enbart inriktat på självförsvar.

Var med en kompis en gång på kick/thai-boxning, men det var absolut inte min grej. Hon sa åt mig att "sparka hårdare, jag känner det inte ens" och jag bara kände "Jag kan ju inte sparka hårdare, då gör det ju ont i dig". Vilket ju säger sig själv att det är fel inställning för att hålla på med den sporten, så jag slutade lika snabbt som jag började...

Nå, vad gäller dräkten så kör jag också än så länge i träningsbrallor och t-shirt. Fungerar fin på nybörjarnivå. Men jag ska väl till och beställa en vit "karatedräkt" snart (de svarta byxkjolarna - hakama - får man först vid en viss grad, lite som bältessystemet inom karate och många andra japanska kampsporter, och där är jag inte riktigt än).

Fyra olika kampsporter!? Hur hinner du träna allt? Eller är de integrerade i varandra? Jag vet ju att somliga av nybörjarna dubblerar aikidon med jujutsi på samma klubb, men då blir det ju träning mån-tis-ons-tors varje vecka!! Alldeles för mycket för min smak.

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園