fredag 7 november 2008

Pingsttest utan seriöst syfte

Charlotte Therese la häromdagen upp en enkät där man skulle kryssa i om man var katolik, svenskkyrklig, frikyrklig, osv, och kommenterade ett av mina inlägg specifikt med:

Verkligen nyfiken på hur du skulle svara - eftersom man bara får välja ett svar... :-)

Ett - förvisso kanske något oseriöst - svar kommer här:

Grattis

Du har nu testats enligt pingststandard:PUSS:9004-7 "Pingsttest Utan Seriöst Syfte"

resultatet blev 65% pingstvän och du klassas som "tvtt äkta pingstvän" guds rika välsingnelse önskar, Markus, Tabina, Simon och Cecilie

Jag är alltså "tvtt äkta pingstvän" och inget annat.

(Ett mer seriöst svar är att jag snarare anser mig knuten till lokala församlingar än till specifika samfund, och att frågan i enkäten därför är fel ställd för att vara helt applicerbar på hur jag ser på mig själv. En längre genomgång av "mina" församlingar finns här).

*****

För andra glada testare rekommenderas adressen http://www.bjarka.1go.dk/ (pingsttestet hittas nästlängst ner i vänsterspalten). Tyvärr är skalan på internettestet mycket "snällare", dvs man blir mycket lättare klassad som "tvtt äkta pingstvän", än vad den var i det ursprungliga testet (då vissa svar gav minuspoäng, vilket inte förekommer på internetversionen).
Mycket nöje!

14 kommentarer:

Jonas sa...

Jag har också gjort testet nu, var inte lätt att svara på alla frågor..den om Svenska kyrkan var ju som att välja mellan pest och kolera: KG Hammar rules eller Hedningar..så där blev det inget svar alls så klart. 40% pingstvän blev det: Kristen.

Charlotte Therese sa...

Jag är 53% pingstvän - minst...

Tvekade inför en del frågor, och kunde lika gärna ha valt ett annat alternativ där. Men valde det säkra före det osäkra... :-)

Hoppas fler röstar i min enkät - det ska bli spännande att se vad det landar på till slut!

Johanna G sa...

Jonas:
Vi vet. Men vem har sagt att tester ska vara lätta? Om det tröstar dig något så kan man ju alltid tolka "hedningar" som "hednakristna", dvs ickejudiskt kristna, och det måste man säkerligen ändå kunna påstå att majoriteten av svenskkyrkliga är :)

Charlotte:
Du har ju över 90 röster redan i din enkät - hur mycket mer förväntar du dig?! Att ha över 90 pers som läser sin blogg låter i mina öron nästan ouppnåligt...

Jonas sa...

Johanna frågan där KG var med var omöjlig att svara på, men det var andra som var svåra om man nu inte är pingstvän, interna fackuttryck och liknande. Men testet är väl främst till för pingstvänner och inte för svenskkyrkliga och katoliker, så jag ska väl inte klaga.

Kefas-JDFK sa...

Kikar in och säger Hej! =)

Johanna G sa...

Jonas:
Ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre svårt! Och självklart är testet mer riktat till frikyrkliga eftersom det gjordes på en pingstbibelskola, men vi hade faktiskt en katolik i klassen, så det kan du inte skylla på.

Kefas-JDFK:
Hej, hej!

AKO sa...

Ehm! Jag gjorde också det där testet och tyckte att det var svårt att välja på vissa frågor. Jag hamnade dock på hela 89% pingstvän, så man skulle ju kunna tänka att jag har valt rätt samfund. :)

Jag är stolt över att vara pingstare, men det betyder inte att jag är stolt över vad alla pingstvänner har gjort genom tiderna på samma sätt som jag inte är stolt över vad alla kristna har gjort heller. Vi är ju trots allt bara människor, vilket ju inte är så dumt det heller om man tänker efter, eller hur? *L*

Johan Stenberg sa...

60% pingstvän med samma omdöme som Johanna G. Frågorna handlade mycket om det förflutna vilket kanske förklarar en del...

Märkligt egentligen att enskilda samfund har en så utpräglad internkultur. Det gäller nog inte bara Pingst.

Skulle vara kul med ett liknande test om "Hur kristen är du?"

Teija sa...

Undrar vilka frågor ett hur katolsk är du?-test skulle ha...? Hur många Hell Dig Maria ber du dagligen? Kan du den nicenska trosbekännelsen på latin? Hur många rosenkransar har du? Hur ofta går du till bikt? Har du en bild på påven hemma? osv...

Johanna G sa...

AKO:
Så länge du "bara" hamnar på 89 % och slipper bli "fanatiker" så borde det vara lugnt. Fortsätt att vara stolt :)

Johan:
Ja, det är kanske något av en miss att somliga av alternativen inte nyanserar och enbart gäller den senaste tiden, utan accumuleras hela livet.

Sen är ju inte alla frågor som t.ex. "fika med kompisar", "leka med ljus" och "dricka mycket coca-cola" något som enbart präglar pingstkulturen, utan finns nog i stor utsträckning inom hela ungdomskulturen.

Alla grupperingar i samhället har en mer eller mindre utpräglad innekultur - alltifrån kompisgäng med internskämt till stora infrastrukturer med miljontals människor vars tankesätt präglas av liktänkande...

Du får väl skriva det testet :)

Teija:
Du får väl skriva det testet :)

T.ex. borde även "idolbild" på påven ingå! Och extrapoäng för många ikoner och bokmärken med helgonbilder. Vill du har fler förslag får du nog efterlysa det på din egen blogg!

Johanna G sa...

Teija:
Missade att du redan nämnt påvebild-frågan själv. Ursäkta!

Wildärtan sa...

Har hittat hit från AKO...
O hjälp... själv fick jag 89% :-s

Tur jag inte dricker coca cola och går på nyhem och raggar...;-)

Johanna G sa...

Wildärtan:
Välkommen hit!

Jag kan trösta dig med att 89 % ändå inte är så extremt eftersom testet har en procentskala som går en bit ÖVER 100 %!!

Charlotte Therese sa...

Aha... Då är jag alltså inte pingstvän mer än till hälften... ;-)

Tror jag skulle hamna på omkring, eventuellt över, 100% katolik ifall det fanns ett sådant test. Är nog skyldig till samtliga katolska aktiviteter man kan tänka sig.... Men många är ju allmänkristna - så hur man än gör blir det missvisande.

Min blogg har omkring 2.000 unika läsare per månad, så jag förväntar mig många fler röster innan tiden går ut, några hundra åtminstone (för de flesta röstar nog inte). Just nu tycks det ha stannat på 101 stycken... Så resultatet är inte representativt än.

Men en annan enkät drar förmodligen uppmärksamheten till sig...