fredag 14 november 2008

Barnen och hierarkin

Mark 9:33-37

De kom till Kafarnaum. Och när han var hemma igen frågade han dem: "Vad var det ni talade om på vägen?" De teg, för på vägen hade de tvistat om vem av dem som var den störste. Han satte sig ner, kallade på de tolv och sade: "Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare." Så tog han ett barn och ställde det framför dem, lade armen om det och sade: "Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, han tar emot mig. Och den som tar emot mig, han tar inte emot mig utan den som har sänt mig."
Och motsvarande i Luk 9:46-48

De började undra vem som var den störste av dem. Jesus, som visste vad de tänkte i sina hjärtan, tog ett barn och ställde det bredvid sig och sade till dem: "Den som tar emot detta barn i mitt namn, han tar emot mig, och den som tar emot mig, han tar emot honom som har sänt mig. Ty den som är minst av er alla, han är stor."
Om hierarki och makt är detsamma som att vara "störst" och (mer konkret) bli anställd av en församling, så kanske vi skulle börja anställa våra söndagsskollärare istället för våra präster i fortsättningen...?

4 kommentarer:

Johan Stenberg sa...

I praktiken fungerar det väl som du efterfrågar. Biskop, präster och diakoner får ingen lön, utan foderbidrag. Ungdomsledare får lön. :-)

Teija sa...

I Katolska Kyrkan, ja, men i svenska kyrkan får väl präster och biskopar bra lön. Som Tage Danielsson sa: Det är skönt att ha timlön i himlön!

Johanna G sa...

Johan:
Vet inte om jag direkt "efterfrågar" något. Ärligt talat tänkte jag till en början skriva att vi skulle börja avlöna våra söndagsskolebarn, men hittade inte citatet jag ville ha, så då fick det bli söndagsskolelärare eftersom det kändes mer som i linje med citaten jag fann (frågan är dock om det är dessa citat som jag missminner mig vad gäller innehåll i eller om det verkligen finns det citatet jag letade efter någonstans).

Johanna G sa...

Teija:
Hänger inte riktigt med på var citatet passar in i sammanhanget. Tage Danielsson var komiker och en kulturpersonlighet, inte präst/biskop... *känner mig förbryllad*