lördag 31 oktober 2009

De genom vilka ljuset skiner


Anders Sjöberg ("missionssekreterare emeritus" i EFS) var på besök i Östersund i dag och berättade bland annat följande anekdot i predikan om en engelsk man som hade fått frågan om vilka som var heliga människor.

Mannen tänkte tillbaka på sin barndoms kyrka. Hur det längst fram i den anglikanska kyrkan hade funnits fyra fönster på St. Mathew, St. Marc, St. Luke och St. John - de fyra evangelisterna. Och så svarade han:

"Heliga människor är de genom vilka ljuset skiner".


Likt ett kyrkfönster som kan vara trasigt och smutsigt så kan människor förvränga och dölja den effekt som konstnären hade tänkt att ge, men så länge ljuset skiner på fönstret så ligger det i fönstrets natur att släppa igenom ljuset. Frågan är bara om vi ser det ljuset i alla människor vi möter...?

2 kommentarer:

Teija sa...

"Heliga människor är de genom vilka ljuset skiner".
Jag har träffat några sådana människor. De var alla nunnor... En var portvaktssyster i ett kloster i Polen, en annan träffade jag i Glumslöv. Tänk, hur mycket tydligare skall de inte skina i himlen!

Johanna G sa...

Är inte utmaningen dock att se att ljuset skiner genom alla människor? Ty alla är vi skapade till Guds avbild och kallade att vara Hans barn - även om vi inte alltid är så lyhörda för den kallelsen...