onsdag 28 oktober 2009

Kalmarunion 2.0?

Fortsätter med lite mer lättsmälta och mest-bara-länkar-vidare-bloggposter en runda till. Länken den här gången går till Svenska Dagbladet som för fram åsikten om att vi borde bilda en ny Kalmarunion med de fem nordiska länderna - Island, Norge, Danmark, Sverige och Finland - med danska drottning Margrethe II som regent. Mycket symboliskt eftersom det var drottning Margrethe I som var drottning i den första Kalmarunionen.

Säkerligen är samhällsvetaren och historiken Gunnar Wetterberg som skrivit artikeln djupt seriös, men jag tycker likväl den var väldigt underhållande och mest lockade till skratt. Bäst var dock slutklämmen:

Han anser att ett enat Norden är fullt realistiskt, "inte minst därför att den svenska kaxigheten lagt sig under de senaste årtiondena".

11 kommentarer:

Excelsis sa...

Bra idé. Med ny huvudstad i Värnamo!

Zoltan sa...

Varför inte?

Johanna G sa...

Excelsis:
Nä, varför det? Tänk på att det måste vara jämnställt det här. Sverige kan inte både få namnge unionen och ha huvudstaden. Nej, välj hellre norska Trondheim, det måste väl bli hyfsat "mitt på" rent geografiskt? Och Trondheim har ju en fin gammal historia som vallfärdsort för folk från alla länderna, så det är nästan symboliskt även ur den synvinkeln.

Johanna G sa...

Zoltan:
Jag vet inte om byggandet av ett nytt land skulle vara lösningen på frågan om nationalstatens vara eller icke-vara...

Zoltan sa...

Det hela är en tidsfråga - EU projektet gör idén om nationalstaten gradvis alltmer abstrakt.

I dagens Europa utvecklas regioner, inte nationer.

Vad är en nation?

Johanna G sa...

Instämmer i din analys, men ser fortfarande inte hur du menar att detta besvarar frågan om vilken nytta denna nya kalmarunion skulle fylla. Hela Norden är för stort och för glesbefolkat för att utgöra en enda region. Se t.ex. bara på hur Öresundsregionen snarare konkurrerar med Mälardalen/Stockholms-regionen snarare än koopererar.

Zoltan sa...

Som jag förstått idén: det handlar bara om makt - fler tillsammans är starkare än var och en för sig...

Om sedan vi undersåtar blir lyckligare är en annan fråga.

En liten komplikation; skulle de länder som avskaffat feodalismen återinföra monarki? Tror GW missade den aspekten i förslaget om statschef...

En annan idé är om Sverige ansökte om att tillhöra en annan, starkare union - t.ex. USA? Men de väljer ju också sin statschef...

Jonas sa...

Jag tycker ändå att det var en intressant idé faktiskt, men det är ju ett problem om alla nordiska länder ska ingå i unionen: vi har ju tre kungahus, vilka ska ge sig? Ja det norska borde ju vara det första som ryker, eftersom det ju har sitt ursprung i det danska, men sen blir det strid på kniven. Annars kan ju Finland gärna komma tillbaka till Sverige, vi har ju också språken gemensamma.

Johanna G sa...

Zoltan:
Vi kan väl ha både ock? Danmark bidrar med en drottning och Finland med en president. :P

Annars skulle kanske alla europeiska länder med ett kungahus gå samman i en stark allians...?

Jonas:
Svenska kungahuset har ju sitt ursprung i Frankrike...

Jonas sa...

Den nu regerande ätten har sitt ursprung i södra Frankrike, det stämmer, men det är ju många ätter innan dess.

Johanna G sa...

Jonas:
Tänk, så mycket vet jag faktiskt också...