tisdag 30 december 2008

Jag trodde jag hade lovat mig själv...

...att inte delta - eller kanske snarare inte vinna (att vinna tre tävlingar av tre - fyra? möjliga kändes ganska pinsamt kan jag erkänna; just att delta kan ju annars vara roligt ibland men någon måtta med vinnandet får det som sagt var lov att vara!) - fler Internet-/bloggutlottningar efter tre bokvinster ("Ur mörkret", "De apostoliska fäderna" och "Bønnebok for den Katolske Kirke"), men ack så jag bedrog mig!

I adventstid dök det nämligen upp två tävlingar som jag inte kunde motstå (*hum, kanske ska välja "Sträng blogg-tävlings-fasta" som nyårslöfte istället för "Be ständigt"? Skulle nog i alla fall vara lättare att hålla...*) på två av bloggarna jag följer: Konvertittbloggen körde en adventskalender, där det gällde att känna till (alt. ta reda på) massor med helgon, och Teija Katolsk mamma på nätet/Holy Reminders körde (kort och gott) en "Jultävling", där det gällde att kunna diverse katolska helgon, begrepp, titlar och böner.

På Konvertittbloggen gick Ingrid segrande ur "striden" och förärades med The Priests CD-skiva. Grattis till henne!

Själv fick jag dock åter se mig som vinnare till Teijas Jultävling och har nu förärats med en rosenkrans (se bild ovan) och ett helgonarmband (hittar dock ingen bild på den på Teijas webbutik). Tackar ödmjukast!
_
Tror jag lyckades få de flesta svar rätt, med undantag av att jag drog till med "Adoration" istället för "Angelus" som svar till "Bön som bedes kl 6, 12 och 18", vilket jag redan när jag skrev det visste var en ren chansning, och sedan någon dag efteråt insåg att det definitivt var fel när jag slog upp Angelusbönen (aka Angelusringningen) på Wikipedia till mitt eget inlägg "Adventstid = Mariatid?!", men då var jag för lat för att orka skicka in den korrigeringen till Teija. Verkar dock inte som om det spelade någon större roll med ett litet fel eller två i slutändan...
_
Detta leder till att jag nu har två rosenkransar (vilket tycks vara fler än vad somliga konvertiter har, fast å andra sidan räknas säkert den i papper också, det är ju inte tinget i sig som är saliggörande utan bönen) och två helgonarmband. Lägg därtill ett flertal katolska böcker och en ikon och lite annat smått och gott, och man skulle lätt kunna få för sig att jag övergett min protestantiska tro... (Vilket alltså inte är sant, kanske jag ska tillägga för tydlighets skull).

12 kommentarer:

Zoltan sa...

Grattis Johanna, du är ju snart mer katolik än många katoliker, särskilt nu med alla katolska "instrument" ;-)

Reliker! Det har du ännu inte - ha!

(Det går lika bra med selleri)

tubbo sa...

Ordpolisen här..

Du menar kanske:

"två radband"?

Rosenkransen är en bön som utförs med radbandet..

Du kan dock be vilken bön du vill med radbandet..

tubbo sa...

Oj.. glömde säga:

Grattis, din gamle katolik! ;)

Excelsis sa...

Jag saknar radband. Jag får ta och köpa mig ett vid nästa utlandsresa...

Teija sa...

Tubbo, det heter rosenkrans. Det finns många typer av radband men den vanligaste heter rosenkransen, den med 5 dekader om 10 pärlor, där man ber 1 Fader vår, 10 Hell dig Maria och en Ära vare Fadern per dekad, samt mediterar över händelser i Marias och Jesu liv.

Excelsis, du kan köpa rosenkransar i Sverige. De flesta katolska församlingar har försäljning och de katolska boklådorna har många olika. Vill du beställa på nätet finns min lille e-butik, dit du är välkommen... Har du vägarna förbi Köping är du välkommen att titta in och känna lite på dem!

Johanna, tror du inte att vår Herre pekar ut den riktning du ska ta...?
Helgonarmbandet finns inte i butiken för den har jag köpt i Bolivia privat, men den har flera bilder på Jesusbarnet, det var därför jag tyckte den var en lämplig vinst i en jultävling.

Johanna G sa...

Zoltan:
Tackar! Fast reliker? Nä, det vill jag nog inte ha några! *ryser lätt* Låt de döda förbli begravda...

Tubbo:
Tackar, tackar, din gamle räv!

Hum, jag har nog alltid sagt radband fram tills nu. Har jag ungåtts för mycket med er katoliker nu igen? Fast jag använder ju inte rosenkransradbandet till att be just rosenkransbönen speciellt ofta. Å andra sidan så vet ju alla vilket typ av radband man menar om man säger "rosenkrans". Vet ju att de ortodoxt kristna har andra typer av radband. Och sen finns det ju också muslimska (och budistiska?) radband, allt för enkelhetens skull. Förresten (glömde nästan) marknadsförs ju även Frälsarkransen som ett modernt radband...

Excelsis:
Köpte mitt första radband/rosenkrans i samband med Oasmötet i Skövde för några år sedan. Och den konferensshoppen tror jag faktiskt det var någon av de "frikyrkliga" gospelshopparna som stod bakom. ("Din bok" från Jönköping kanske...? Jag minns inte).

Teija:
Oj, tack! Då får jag lägga upp en bild själv vid tillfälle.

Haha, bäst jag passar mig ;) Å andra sidan tror jag lugnt att mitt förråd av protestantiska böcker överskrider mitt katolska bokförråd. Eller så kan jag ju alltid börja kalla mig för "luthersk katolik" som somliga av mina högkyrkliga vänner, vilket brukar få alla "romerska katoliker" att se rött och kättarförklara en ännu mer än om man bara är lutheran eller frikyrklig. :)

Johanna G sa...

Eller förresten borde jag kanske börja kalla mig "frikyrklig katolik". *like the sound of that* För så luthersk vet jag just inte om jag är. Har dålig koll på Luther.

minutz3 sa...

Stort grattis Johanna, och jag kan inte annat än att hålla med Zoltan ;-)

Har nog personligen mycket sämre koll på det där med helgon än vad du verkar ha :-P

Glöm inte att få Rosenkransen välsignad av en katolsk präst förresten ;-)

Teija sa...

Reliker behöver inte vara kroppsdelar, Johanna! Det kan vara något helgonet ägt eller använt, eller så kan det vara tygbitar som vidrört helgonets kropp. Tygbitar är nog den vanligaste varianten. Jag har reliker (tygbitar) av lilla Thérèse, sankta Filomena, Teresa Margareta av Jesu Hjärta, Elisabeth Hesselblad och sankta Rita. Jag har dem alltid med mig. Det gör att de känns närmare, på något vis, dessa mina himmelska vänner. Jag skulle väldigt gärna vilja ha en relik av Bernhard av Clairvaux också...

Det där med Luther verkar det som de flesta har dålig koll på. Det har ju kommit ny forskning och det verkar som karlen var en riktig festprisse och inte den dysterkvist man trodde! Fast jag gillar honom inte ändå! Han trodde att han visste bättre än hela den samlade Kyrkan. Han borde ha tänkt sig för innan han avlade lydnadslöfte som munk...

Excelsis sa...

Teija, Johanna: Jag får hålla ögonen öppna. Man vill ju ha något som är lite snyggt också... :)

bokmalin sa...

Johanna: Här sitter jag och läser att du handlat av gospelHOPPARE på Oas och undrar vad det är för en ny karismatisk gren som sett dagens ljus. Låter ungefär som när de viftade leviter i GT... man undrar ibland hur saker o ting går till... Grattis till vinsten!

Johanna G sa...

Minutz3:
Haha, så du tror att jag har bra koll på helgon? Ledsen att göra dig besviken, men jag har nog slagit upp alla utom jungru Maria, Lucia och Sankt Nikolaus (aka tomten). Höll till och med på att försöka slå upp Petrus, innan jag kom på att han nog heter Peter på norsk... :)

Teija:
Tycker du inte om Luther? o_O Konstigt...

Tror det finns två anledningar till att folk har dålig koll på Luther: Delvis sätter vi protestanter inte alls lika stor vikt vid vad historiska personer har sagt och tyckt om kristendomen, alltså bryr vi oss inte heller så mycket om vad Luther sa och gjorde. Delvis så tror jag att den bild som finns har varit ganska ensidig här i Sverige, med en mycket sträng och arbetsplikkrävande Luther. Dvs ingen populär bild, så folk har inte velat veta heller.

Tack för förtydligandet!

Excelsis:
Lycka till med letandet!

Bokmalin:
Du anar inte hur kreativa dessa andliga förnyelserörelser kan vara :)

Och tack!