måndag 15 december 2008

Delta i "kors-tåget" för ekumenik!

För några dagar sedan lanserade Charlotte Therese ett "Kors-tåg" för ekumenik, en året-runt-Jesusmanifestation på nätet i allmänhet och i blogsfären i synnerhet.

Då jag (vilket den som har hängt med i den här bloggen ett tag säkert har märkt - till somligas glädje och andras förtret!) är en stor vän av ekumenik och ekumeniska tilltag, så tänker jag självklart ställa upp med ett antal bloggbidrag. Åtminstone i den mån jag hinner. Håll utkik efter "kors-tågets" symbol (det keltiska korset här ovan) och sprid detta "kors-tåg" vidare på era bloggar!

Några tips på "kors-tågs"-aktiviteter som Charlotte föreslår är (privat) bön för ekumenik, ekumenisk bön, publicerande av bloggposter som lyfter upp positiva aspekter om andra samfund, IRL-träffar för kristna bloggare, länkande av kristna bloggar från alla samfund, gästbloggeri, med mera.

Låt oss alltså börja vandra på vår respektive arm av kristendomen, sträcka ut en viretuell arm och mötas i korsets hjärta!

11 kommentarer:

Hans Gardelin sa...

Hej,

Ett jättebra initiativ Johanna (och övriga). Vi har samma grundsyn och ska verka tillsammans.

Det keltiska korset är en utmärkt symbol. Får nog starta upp en seriös blogg snart...

Johanna G sa...

Hej!, och varmt välkommen till min blogg!

Det låter gott. Och borde vara så lätt och självklart, men ändå tycks det så svårt ibland. Hoppas detta intiativ kan bidra något litet för att driva utvecklingen och samtalet i en mer ekumenisk öppen riktning.

Du får hojta till om/när du får igång bloggen.

Jonas sa...

Ja det är bra. Får i sammanhanget påminna dels om Enhetens vänner, http://www.enhetensvanner.se/, som är ett måste för alla ekumenister, samt ett fysiskt deltagande i Jesusmanifestationen nästa år..

tubbo sa...

Ja.. låt oss mötas i korsets hjärta..


Jag skall be för oss..

RUDIE sa...

Kjempebra intitiativ. ;)

Jeg er med.

Charlotte Therese sa...

Tack för att du också tar upp mitt bloggupprop för ekumenik...

Hoppas det sprider sig vidare i bloggosfären och IRL!

Johanna G sa...

Jonas:
Bra tips!
Fast de verkar inte jätteduktiga på att uppdatera sin hemsida speciellt ofta...

Tubbo:
Låter gott! (Jag gör mitt bästa jag med, men tyvärr så känns det som om mina böner alltsom oftast är väldigt korta och minst sagt sällsynta.)

Rudie:
Gott! Ska bli intressant att se vad du skriver.

Charlotte:
Ja, låt oss inte glömma IRL-biten av intiativet!

Jonas sa...

Johanna, det finns dock veckans text, så det är iallafall en veckovis uppdatering i det avseendet. Men vad jag också tänkte är ju att man kan tillskriva Enhetens vänner och berätta om detta blogginitiativ som ändå på något sätt verkar i samma anda, och kanske kan det då uppmärksammas på hemsidan där och få ännu större spridning?!

För övrigt är det ju beklämmande ur grammatisk synpunkt att jag skrev "samt" istället för ett till "dels" i min förra inlaga. Ja det var ju bra att mitt budskap gick fram ändå.

Jonas sa...

Jag fick förresten Svensk Pastoraltidskrift idag och där hade aKF en adventshälsning i vilket man berättar om Jubileumskyrkodagarna i Uppsala 28-29 december. I sanning något för ekumener där fem huvudföredrag ska hållas under rubriken En, helig, katolsk/allmännelig och apostolisk kyrkan, av en anglikansk biskop, dominikanpater Anders Piltz, pastor Peter Halldorf, biskop emeritus Biörn Fjärstedt och syster Inger från Klaradals kloster. En höjdpunkt nästa år!

Johanna G sa...

Ja, jag såg att de hade börjat med det.

Kommentaren om felaktig grammatik får du ta med någon svensklärare, då jag säkerligen gör värre fel än så själv.

Du menar 28-29 dec 2009 alltså och inte i år?

Jonas sa...

Ursäkta, jag menade naturligtvis augusti och inte december..och 2008 alltså. Årets kyrkodagar har ju redan varit.