Urvalet av kloster har i boken begränsats till kloster och kommuniteter - i ordens vidaste bemärkelse - där man regelbundet ber tidegärden och driver ett gästhem. Av de tjugo platser (adressuppgifter till alla tjugo finns dock med) som då kom i fråga har hälften förärats ett besök. Fast om detta verkligen betraktas som en "förmån" av alla besökta kloster tycks inte självklart, för:
[...] är skäl nog att besöka Rögle kloster. Och många gör det. Så många att systrarna med viss frenesi värjer sig från alla som vill sälja reklamplats åt dem i olika turistbroschyrer och telefonkataloger. (Och mellan raderna skymtar det fram att för deras del skulle de gärna stått utanför alla böcker om svenska kloster). (s. 147)
Andra kloster/kommuniteter, utöver Rögle kloster, som presenteras i boken är Östanbäcks kloster, Birgittasystrarna i Vadstena, Mariadöttrarna i Vallby, Mariavall, Den helige Benedikts hus, Berget i Rättvik, Wettershus reträttgård, Bjärka-Säby och Franciskusgården i Jonsered.
Utöver själva presentationen av klostren/kommuniteterna så finns det även praktiska vägvisningar om hur man tar sig till respektive ställe med hjälp av kommunaltrafik, en ordlista för den som inte är inne i klosterjargongen, goda råd inför ett klosterbesök, en kort historiebeskrivning om kloster i Sverige, en likaledes kort presentation av olika (katolska) ordnar och en boklista med tips och råd för vidare läsning om kloster och kommunitetsliv.
Själv tycker jag att detta med kloster är något oerhört fascinerande, och av de tio som presenteras i boken har jag haft förmånen att besöka två stycken - Bjärka-Säby (fast att kalla det "besök" är kanske till att ta i, jag bodde ju där ett år när jag läste bibelskolan som också finns på Nya Slottet) och Rögle kloster. Vad gäller kloster i allmänhet har jag även besökt Taizé ett antal gånger, men det ligger ju en bit utanför Sveriges gränser, så det diskvalificerade sig själv för att ha en möjlighet att komma med i just den här boken.
Och det verkar vara betydligt fler än jag som fascineras av klosterlivet. När jag var på LundeQ (Akademibokhandeln här i Uppsala) senast så fick jag syn på att även det sekulära bokförlaget Arena AB, som framförallt tycks ge ut reseskildringar, har i år utkommit med "Kloster: Vistelser i stilla rum" av Pippi Engstedt, som presenterar en blandning av svenska, nordiska och europeiska kloster (alla med gästhem så klart - och jodå, Rögle finns med även här...), för att inte glömma "Klosterträdgårdar - Himmelska platser på jorden" av Lena Israelsson som gavs ut av Wahlström & Widstrand i våras. Men ingen av dessa båda böcker har jag läst, så vad de handlar om och om de är läsvärda, det överlåter jag åt någon annan att berätta om/bedöma
3 kommentarer:
Den boken ska jag nog skaffa också. Men annars tycker jag ju att du får besöka Östanbäck och Berget, ligger ju nära från Uppsala..Östanbäck har jag ännu inte besökt men det måste väl bli av någon gång.
Jag funderade på att besöka Östanbäck i somras, men det blev aldrig av för de tar inte emot kvinnor som övernattande gäster (och det är lite långt att cykla tor Uppsala-Sala på en dag). Men men, förr eller senare masar jag mig nog iväg dit ändå.
Köp den du. Men var beredd på att den inte innehåller någon längre teologisk reflektion kring klosterlivet, utan mest bara är en "lättläst mysbok".
Jaså gör de inte det..ok men det måste ju gå att åka med någon som har bil någon gång, som sagt.
Skicka en kommentar