onsdag 9 juni 2010

Kyrkans Tidning: Pilgrimsvägar får status som kulturväg

Kyrkans Tidning skrev i fredags att de nordiska (de danska, norska och svenska) Sankt Olovsvägarna kommer klassas som kulturvägar till (samma klassning som den omtalade pilgrimsledenSantiago de Compostela i norra Spanien har), och nu hoppas de att Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län ska vara villiga att samarbeta kring förbättrad märkning och service längs leden.

Östersund och Frösön ligger längs den gamla leden från Selånger (utanför Sundsvall) till Nidaros (= Trondheim). En av de gamla sankt Olovsvägarna (se bilden, från Frösö Kyrka). Lite varstans i Jämtland kan man springa på gamla spår efter pilgrimerna. I kyrkor, i Mariakällor, i folkminnet, ...

I dag har man valt att kalla vandringsleden för det mer neutrala "Mittnordenleden". Jag vet inte om den verkligen går från kust till kust, eller om det bara är här en sträcka förbi Östersund. Och visst går det att ifrågasätta hur trogen den moderna vandringsleden är jämfört med den gamla pilgrimsleden - den moderna går bland annat över nybyggda broar över Storsjön! - men intentionen att återigen väcka vandringslusten i svenska folket hymlas det inte med. En dag kommer leden kanske återigen befolkas av pilgrimer på vandring mot Nidaros, på vandring mot ett möte med Gud.

2 kommentarer:

Johan S. sa...

Synnerligen bra att de gamla pilgrimslederna rustas upp igen efter 500 års glömska!

Johanna G sa...

Ni får väl komma hit och göra en vandring när ni får semester du och J. :)