tisdag 29 juni 2010

Apotekare i Bibeln


Det var väl det jag visste!

Syr 38:4, 6-8


Herren har låtit jorden alstra läkemedel,
och en klok man förkastar dem inte.
[...]
Åt människorna gav han kunskap
för att bli prisad för dessa underbara gåvor.
Genom dem har han botat den sjukes plåga,
av dem blandar apotekaren till sin medicin.
Herren upphör aldrig att verka;
från honom sprider sig hälsa över jorden.

11 kommentarer:

Teija sa...

Du är Guds medhjälpare, Johanna!

Annorzzz sa...

Läkemedel för 2500 år sedan och läkemedel idag har en väsentlig skillnad. Då var det kommet från naturen och arbetade oftast med kroppen. Idag kommer det från läkemedelsindustrin som har vinstmaximering som syfte (inte hälsa) och som arbetar mot kroppen.

Det finns bra läkemedel idag, men mycken skit, läs bara FASS, några ggr. :-)

Anders
B.Sc in Chem eng och
fd pharmacian (jobbade på pharmacia; f ö "Sjuka pengar" av P Rost är belysande)

Johanna G sa...

Teija:
I den bästa av världar åtminstone. Fast det behövs nog oftare att Gud rycker ut till min hjälp när jag lyckast säga något dumt eller på annat sätt klanta till mig än att jag behöver rycka ut till Guds hjälp...

Annorzzz:
Visst är det en skillnad på ursprung, men också på effektivitet (och säkerhet). Sen har ju fortfarande mellan 50 och 75 % av alla läkemedel som nyregistreras naturlig ursprung eller inspirationskälla. Så hur mycket som skiljer i grund och botten går också att diskutera. Visst har industrin blivit bättre på renframställa ämnen och kemiskt manipulera och efterapa molekyler, men inspirationen kommer ofta från naturen själv än i dag.

Men hur menar du med "arbetar mot kroppen" kontra "arbetar med kroppen"?

Att läsa Fass kan vara riktigt upplyftande och underhållande. Som någon konstaterade - det enda som saknas i vissa biverkningslistor är typen "kärnvapenkrig" och "terrorism". Fast skämt å sido - läs "verkan" hellre än "biverkan" och inse hur mycket gott som finns!

(B.Sc in Chem eng = kandidat i kemisk teknik??)

Johan S. sa...

Ojdå, nu citerar du Satansverserna, nej, förlåt, Apokryferna igen.

I övrigt får jag väl hålla med Teija.

Annorzzz sa...

Det var et coolt citat från skriften, men för att förtydliga mina åsikter i 7 korta punkter:

1. Kemiingenjör är väl den rätta titeln... :-) Jag räds inte farmakologin, men har och har alltid haft distans.

2. Vårt nuvarande pillersamhälle är knappast sunt. Läkemedelsindustrin har skördat framgångar; desinficering, antibiotika, vaccin och kemoterapi är väl bra upptäckter.

3. Världens idag största läkemedel har dock lite med att hjälpa patienten att göra. Statiner är idioti (förändra kosten istället), likväl p-piller (NFP), huvudvärkstabletter (drick vatten) osv

4. Läkemedel missbrukas, pga att staten står för notan, aldrig patienten. Om en bråkdel av läkemedelskostnaden skulle användas till att förebygga sjukdomar, istället för att nedsläcka symptomen, skulle vårat samhälle vara friskare, hälsosammare och billigare.

5. Läkemedel är ofta kemisk krigföring (mot angrepp), som att skjuta med bazookas mot myggattacker. Bättre att mota olle i grind (myggmedel, rätt klädsel och vitlök).

6. En sund själ i en sund kropp som fäderna sa, inte en sjuk industri, med sjuka pengar från ett sjukt samhälle i en SJUKvård. :-)
Ad fontes (till källorna i naturen) från en som förespråkar kata holicos (med helheten överenstämmande). Kroppen fungerar bra om man matar den med rätt byggmaterial. När människan går genvägar, blir det senvägar och egenvägar.

7. Allahu akbar!

Johanna G sa...

Johan:
Hur ska jag kunna dissa apokryferna sakligt om jag inte vet vad som står i dem?? :P

Nej - seriöst - Luther kallade dem för "nyttig läsning" så det måste vara lika nyttigt att läsa dem som vilken andaktsbok som helst som inte heller är del av Bibeln. Eller...?

Annorzzz:
Huvudvärkstabletter är väl verkligen fel tablett att dissa i det här läget med tanke på att Acetylsalicylsyran (Treo, Magnecyl, Bamyl, Aspirin) kommer från det gamla hederliga pilbarksteet som använts som smärtlindrande genom årtusenden(?) är det ämne som är mest förknippat med biverkningar av alla huvudvärkstabletter. Och tro mig - att dricka vatten kan hjälpa ibland men långtifrån alltid!

En hälsosam distans är alltid bra, men det gäller att inte slänga ut barnet med badvattnet!

Annorzzz sa...

Ska inte gå i konfrontation över teét... Bruk och missbruk kan ibland ligga nära varandra. :-)

En fråga dock. Har du en öppenhet för att hjälpa människor från andra sidan. Jag jobbar nämnligen med "andra sidan". :-) Maila mig gärna i så fall. Hade varit kul att se om du har en öppning däruppe.

Keep up the good work.

Johanna G sa...

Nä, det kanske inte är värt att bli osams över. Alla har vi rätt till vår egen åsikt.

Nu hänger jag inte riktigt med. Menar du med "andra sidan" det som brukar menas? Dvs spöken osv?

Annorzzz sa...

På andra sidan menar jag bara med kost och naturläkemedel. Alltså sånt som några apotekare kan tycka vara trivialt... :-)

Andra sidan kan ju också vara i himlen, men Honom tror jag vi båda tjänar... Även om du nog inte utnyttjar alla himmelens skatter (som helgonens förtjänster); men vem gör det. :-)

Johanna G sa...

Ojdå, det var ju en helt annan sida! (Hävdar dock bestämt att jag aldrig hört termen i det sammanhanget innan, så jag känner mig inte fullt så bortgjord ändå...).

Människan är en helthet. Med kost och motion kommer man långt. Men det är inte svaret på allt. Vissa som äter rätt och motionerar enligt konstens alla regler kan likväl bli allvarligt sjuka i unga år, samtidigt som de som röker som borstbindare, äter fel och dricker för mycket och aldrig rör på sig mer än nödvändigt kan överleva hur länge som helst utan att drabbas av någon sjukdom. Livet är inte rättvist!

Naturläkemedel är en intressant bit av läkemedelsvärlden. En bit som jag gärna skulle kunna ännu mer om. Men likväl som med "vanliga läkemedel" så vill jag kunna lika mycket om "den här verkan/nyttan göra läkemedlet" som om "och de här biverkningarna har det". Att döda myten om att alla naturläkemedel är bara nyttiga och helt utan biverkningar borde vara lika självklar som att döda myten om att de bara har biverkningar men ingen säkerställd nytta...

Annorzzz sa...

Just därför jobbar jag med Pharmanex som är pärlan i branchen med 20 års arbete med kliniska studier och GMP och över 120 heltidsanställda forskare (flera tunga namn inom läkemedelsindustrin; Mercks chefsforskare Chang och Carl Djerassi). Hör av dig så kan vi prata mer (du har väl adressen)