tisdag 26 januari 2010

Gemensam framtid?

Jag har just börjat läsa skriften/boken/häftet (kalla det vad du vill) "Gemensam framtid?" som kom ut runt årsskiftet 2007/08, och är en reflektion kring de samtal om att bilda en gemensam kyrka som pågick - och pågår - mellan Metodistkyrkan, Baptistsamfundet och Missionskyrkan.

Samtidigt skriver
Tidningen Dagen en artikel (eller recension, som jag väl snarare skulle vilja kalla det) om förlaget Artos nya bok "Ny endräkt. Vävd i ett enda stycke" skriven av Peter Artman.

Och även om jag inte har skrivit om det så hoppas innerligt jag att det inte har undgått någon att det har varit den årliga ekumeniska böneveckan.

Ekumenik, ekumenik, ekumenik...

Handen på hjärtat, tror ni att det finns någon möjlighet för en gemensam framtid där vi inte längre är protestant eller katolik, livets ordare eller ortodox? Och vad skulle du vara beredd att göra för att förverkliga det?

4 kommentarer:

Anders sa...

Jag tror det finns hopp. Men inte är det lätt. Men en dag tror jag de olika protestantiska spiritualiteterna antingen berikat katolskt liv eller självdött. Ja, jag tror detta på fullt allvar.

En fd evangelisk, luthersk, lågkyrklig, baptistisk, högkyrklig själ. Numera bara katolik och gift med en lutheran. Jag skulle offra mycket för att se detta ske. Mycket bön och arbete ("ora et labora").

Johanna G sa...

Välkommen Anders!

Intressant perspektiv! Du får gärna utveckla närmare hur du menar.

Bra offer! Be om att vi blir många med denna längtan och strävan i vår bön och vårt arbete, så kan vi - eller framtida generationer - förhoppningsvis se detta uppfyllt redan här på jorden.

Jonas sa...

Det är många som rekommenderar den boken - med rätta! Köpte den redan i somras på Oasdagarna i Borås när Bosse Zetterlund och Pär Englund höll sitt föredrag om Kristen enhet. Självklart är all ekumenik väldigt viktig: men den ska syfta till att uppna Kyrkans synliga enhet.

Johanna G sa...

Jaså, den omnämns även i de kretsarna. Ser man på...

Alltså, jag har inte köpt den utan fått den. Och det när den var ny, men jag har inte tagit itu med att läsa den förrän nu.