lördag 2 januari 2010

Exkluderande med kyrka?

Ibland funderar jag om inte folk gör parodi på sig själva ibland. Eller om någon under pseudonym gör parodi på sina egna kritiker för att verkligen visa på hur knäppa vissa argument är.

Den här kolumnen tillhör den kategorin. Tyvärr tror jag dock inte att den är någon parodi, utan någon som är fullt seriös. Och det gör mig på något sätt både besviken, ledsen och arg på en och samma gång! Att det ska vara så svårt att skilja det ena från det andra...

Ett kort utdrag:

"Det gamla namnet 'kyrka' är så exkluderande.

/.../

Ärligt talat tycker jag att Svenska kyrkan ska lägga ner.

/.../

Så vid närmare eftertanke är det ingen god idé att lägga ner rakt av. Men byta namn kan vara ett förslag att beakta".


Namn som föreslås är "Folkfamnen" (alt. "Folkfamnen i Sverige"), "Kärleksmums", "Kärleksgnistan", "Energiknippet" eller "Hopprepet". Men hur modernt känns dessa? "Folkfamnen" klingar väldigt mycket "folkhemmet", medan övriga känns rätt 80-tal.

Innan Svenska Kyrkan skildes från staten så kallades hon ibland - halvt på skämt, halvt på allvar - för "Statliga salighetsverket" eller "Kungliga salighetsverket". Inte för att dessa namn känns modernare, men på något sätt ärligare.

Men det som debattören missar är ju att ingen tvingar henne att vara med i kyrkan. Ingen tvingar henne att fira jul (i alla fall tvingar ingen henne att fira jul till minne av Jesu födelse - att motstå marknadskrafterna som försöker få oss att fira jul som kommersialismens högtid nr 1 tror jag är svårare). Kyrkan predikar att vi firar jul till minne av händelserna i ett stall i Betlehem för 2000 år sedan, men ingen tvingar någon att lyssna på detta budskap!

Skulle någon komma på idén att anklaga en fotbollsklubb för att vara diskriminerande mot innebandyspelare? Eller skulle någon komma på att anklaga ett bowlingsällskap för att vara diskriminerande mot dressyrryttare? Nej, de tvingar ju ingen att vara med! Inte heller kyrkan tvingar någon att vara med, så sysslar du med någon annan "sport" än kristendom, gå med i deras "klubb" istället för att gnälla på oss!

1 kommentar:

Rolf sa...

Jag tror du kan sluta vara besviken, ledsen och arg. Jag är övertygad om att kolumnen du refererar till är i högsta grad ironisk, och jag tycker tyvärr att den träffar tendenser i tiden ganska mitt i prick! Så det finns kanske ändå anledning att vara besviken, ledsen och arg.