lördag 6 juni 2009

Sveriges nationaldag


Idag är det Sveriges Nationaldag och tillika Svenska Flaggans Dag (vilket antagligen ska skrivas med små bokstäver, enligt skrivkonstens alla regler. Men visst ser det bättre - stoltare - ut med stora begynnelsebokstäver?? På något vis ger det mer tyngd åt orden, mer myndighet liksom).

Jag vill berätta hur stolt jag är över Sverige, över vårt vackra land. Lyfta fram allt som är bra, alls som jag är så otroligt stolt över. Berätta om den underbara naturen och om det faktum att vi har levt i fred så länge. Visa att jag är stolt över att vi faktiskt tar emot så otroligt många flyktingar, över att vi har forskning i världsklass och bra sjukvård. Att vi, trots att vi är ett väldigt litet puttland befolkningsmässigt, faktiskt är ett land till vilket folk kommer för att studera och lära av oss. Ett land som folk tar som föredöme.

Visst finns det saker man kan klaga på. Saker som kunde ha varit bättre, ja till och med mycket bättre. Men varför låta det hindra mig från att vara stolt över Sverige idag? Låt oss lämna klagandet till årets övriga 364 dagar.

Så dagen till ära vill jag bjuda på vår stolta nationalsång:


Nationalsången
Text: Richard Dybeck, 1844
Musik: Folkmelodi från Västmanland


1
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

2
Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden,
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

3
Jag städs vill dig tjäna mitt älskade land,
din trohet till döden vill jag svära.
Din rätt, skall jag värna, med håg och med hand,
Din fana, högt den bragderika bära,
Din fana, högt den bragderika bära.

4
Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej, mot allt i en värld.
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden,
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.


Texten är hämtad från
Sveriges Kungahus hemsida. Vanligtvis sjunger man bara den första alt. de två första verserna, så jag blev lite förvånad när Gustav Ahlman förra året talade om den bortglömda fjärde versen - jag som knappt visste att det fanns en officiell tredje vers, än mindre fyra stycken! Kul att Gud fortfarande har plats i våra officiella texter, även om det tillhör en vers som i princip aldrig sjunges

Vad gäller kungahuset så ser jag dem som en fantastisk tillgång för vårt land. Att avskaffa kungahuset vore i min mening landssjälvmord (om det ordet finns? Typ som högförräderi - även om det låter väldigt allvarligt - av landet, att döda något av det som ÄR Sveriges hjärta och själ). En politiskt oberoende, långsiktigt sittande, representant för Sverige! Det måste vara få förunnat att ha det så. Så fritt fram för mer kunglig glans och fler vinkningar! Och ärligt talat, jag kan knappast tänka mig att en president skulle vara billigare i längden, jämfört med det kungahuset kostar oss årligen (något som det ibland klagas på). Dyra presidentsvalskampanjer och massa politiskt tjafs hela tiden. Dessutom skulle vi få in betydligt mindre i turistinkomstser utan vårt kungahus är jag övertygad om!

Passa även på att titta på sidan med de svenska regenternas valspråk när ni ändå är inne på hovstatens hemsida. De är läsvärda, jag lovar! Synd bara att Gud försvann ur valspråken redan i slutet av 1700-talet, och min magkänsla säger mig att Viktoria inte tänker ändra på den traditionen när det blir dags för henne...

Tyvärr! Eller vad säger ni?

5 kommentarer:

Jonas sa...

Ja visst ska vi vara stolta över vårt land! Och angående forskning ska ju Lund få någon helt unik anläggning tydligen som kommer att ge tusentals jobb.

Och visst ska vi också vara stolta över vårt kungahus och monarki - det finns många skäl för att vi ska ha vårt statskick och du nämner ju några viktiga Johanna (som jag själv brukar anföra också). Jag tycker också att vår konstitutionella, representativa monarki är betydligt mer demokratisk än en president där det finns väldigt mycket makt i den egna personen. I Sverige har vi istället riksdagen med 349 ledamöter som har den lagstiftande makten, vi har regeringen med den verkställande makten och vi har domstolarna som är den dömande makten. Och dessutom den fjärde statsmakten, journalisterna..

Angående de två ytterligare verserna på nationalsången så har det varit "halvt förbjudet" att sjunga dessa, kände inte till det förrän jag hörde Ultima Thule sjunga den för en tio år sedan eller så. Bättre att vi sjunger denna och "Fädernas kyrka" kyrka själva så att sångerna inte stjäls av fel krafter.

Teija sa...

Håller definitivt inte med dig när det gäller kungahuset! Jag föredrar president. Mitt problem med monarkin handlar om att kungen, statschefen, föds till sitt ämbete. Det rimmar illa med en demokrati. Däremot skulle det vara helt ok demokratiskt om kungen efter varje val blev formellt utnämnd till statschef av riksdag och regering. Då slipper vi både ett statschefsämbete man föds till och dyra presidenvalskampanjer.

Jonas sa...

Ja det brukar republikaner anföra att det är fel att födas till sitt ämbete. Jag har för min del inte det minsta problem med det.

Pontus sa...

Att det är odemokratiskt med kungen struntar jag faktiskt i, jag tycker mest det känns lite fånigt.

Johanna G sa...

Jonas:
"Halvt förbjudet"??