söndag 7 juni 2009

Europavalet

Idag är det dags att rösta till Europaparlamentet. Jag tänker självklart gå till vallokalen efter högmässan och rösta. Hemskt ledsen om jag låter dryg, men jag förstår inte hur det kan finnas någon bra orsak att INTE rösta. Jag menar, om folk i ena andetaget klagar på att EU är för odemokratiskt, men i nästa inte ens visar sitt intresse för den demokrati som finns genom att låta bli att rösta, vad har de då att klaga på?

Igår skrev jag en del om Sverige. Om att jag tycker mycket bra om Sverige. För det kanske någon tänkte att jag var nationalist i betydelsen att jag skulle Sverige var mycket bättre än något annat. Det var inte min avsikt. Tvärt om tycker jag mycket bra om väldigt mycket. EU är ett bra exempel på mycket av det jag gillar i Sverige, fast i mycket större skala.

EU omfattar så vitt skilda naturer som svenska fjällen till medelhavskust, från regniga Irland till inlandsklimat i öster. Barrskog, lövskog, åkerlandskap, berg, kullar, dalar, åar, älvar, sjöar, med mera. Här finns allt ifrån mångmiljonstäder till tom öde-/vildmark. EU omfattar vitt skilda kulturer och flera olika språkfamiljer. Här har människor av alla världsreligioner - och flertalet mindre religioner - sitt hem.

Låt oss tillsammans vara stolta över oss alla och vår gemenskap! Låt oss ta vårt ansvar och med glädje gå och rösta idag!

6 kommentarer:

Jonas sa...

Instämmer...jag fick - trots att jag angett att jag inte vill ha reklam - av NEJ till EU (att de inte kan ge upp och gå hem och lägga sig, nu är vi med för att stanna så är det bara) som uppmanar folk att inte rösta. Jag hoppas att det inte är någon som går på detta.

Bitte sa...

Instämmer! Känner mig alltid lite högtidlig när jag går till vallokalen. Människor har kämpat som djur för att få rösträtt - vi har ett ansvar gentemot våra rötter och även för framtiden!

Pontus sa...

Problemet med Europaparlamentet är att det i praktiken inte har något inflytande. Politiker går till val på frågor som avgörs i ministerråd och kommission. Det diskuteras väldigt lite hur Europaparlamentet de facto påverkar vår vardag...

I stället för att gnälla på dem som inte röstar bör vi fråga oss varför de inte gör det. Om politiker säger att det är viktigt måste de konkret visa på vilket sätt det påverkar!

Och ja, jag röstade.

Samuel Varg Thunberg sa...

Det är viktigt att rösta (på rätt parti)! :-)

Johanna G sa...

Pontus:
Det är väl i parlamentet alla lagar och beslut tas? Lagar och förordningar som antingen blir direkt bindande för hela Europa eller som måste införlivas i svensk lagstiftning...

Samuel:
Och vilket parti må det vara...?

Pontus sa...

Johanna:

Europaparlamentets makt är fortfarande begränsad. Den mesta lagstiftningen sker i ministerrådet. De yttrar sig i vissa frågor, gör förslag till ändringar av lagar osv. men...