onsdag 29 april 2009

I fikarummet

Idag under fikarasten:

Jag står och fixar mig en kopp te när en av avdelningens internationella postdocs pekar på mitt kors (se bild till höger) och frågar: "Are you catholic?"
Jag: "No"
Han: "
Protestant?"
Jag: "
Yes"
Han: "
Why?"
Jag: "
I'm born that way" och rycker lite på axlarna.
Det blir tyst.

Jag kommer på att jag kanske borde ställa någon motfråga. "
Are you catholic?"
Han: "
No, muslim"
Jag: "
Why?"
Han: "
I am born that way" och ler.
Konversationen slut och vi går och sätter oss fikar på varsitt håll.


Hum...


"Jag är född på det sättet"?! Kom igen! Var det verkligen det bästa jag kunde komma på?! Inte direkt världens mest evangeliserande svar. Tror jag måste slipa på den en hel del. Minst sagt!


Fast ganska kul att han gissade att jag var katolik, trots att Sverige är ett ganska välkänt som protestantiskt (nåja) land.

10 kommentarer:

minutz3 sa...

Å andra sidan inbillar jag mig att det kanske finnas ganska hög andel katoliker inom Universitet och dylikt, mera än det finns protestanter... om man är troende överhuvudtaget så är det kanske vanligare med att man är katolik.

Kanske jag som inbillar mig bara...

Johanna G sa...

Kanske, kanske inte. I medierna framställs det ju ibland så, men det är inget jag har märkt något av att det skulle vara vanligare att intellektuella blir (aktiva) katoliker än (aktiva) protestater, så för min del så inbillar du dig nog bara :)

Bitte sa...

Det finns dock en förhållandevis hlg andel katoliker i svenska akademin. Tre (till ganska nyligen fyra men en avgick av ideologiska skäl om jag inte minns fel?)av arton. Bra jobbat med tanke på att det finns ca 100 000 katoliker i Sverige!

(Å andra sidan sa förre biskopen att katoliker också är överrepresenterade i fängelserna...fniss!)

Excelsis sa...

Shane Claibourne hävdar att han brukar besvara frågan om han är protestant eller katolik med "ja." Jag tycker det är ganska bra.

Jonas sa...

Fast nog var du född in i Svenska Kyrkan Johanna, så född protestant tycker jag inte stämmer på dig..

För övrigt tror jag nog att den katolska tron är mer intellektuell än till exempel den pentekostala kristendomen, kanske är det därför den locka många intellektuella.

Johanna G sa...

Bitte:Javisst ja! Det var så det var. Har hört det uttalandet förr :) Att det var förre (katolske?) biskopen som sagt det hade jag däremot ingen aning om.

Excelsis:Jag kan förvisso sympatisera med den inställningen, men likväl så tycker jag defacto att det är något av att ljuga. För oavsett hur vi skulle vilja hur det såg ut så är det inte så det ser ut idag. Tyvärr.

Jonas:Like it or not - SvK räknas som ett protestantiskt samfund, oavsett hur gärna du skulle vilja förneka det.

Bitte sa...

Ja, katolske biskopen - det borde jag kanske ha varit tydligare med!

Allt gott, Johanna, och trevlig Valborg!

Jim sa...

Du kunde svarat "because I'm worth it" kanske. :P

Johanna G sa...

Bitte:Ingen större skada skedd, det var ju liksom inte så svårt att gissa sig till att det var honom du menade.

Förresten - på tal om något helt annat - anledningen till att jag inte har kommenterat något på din blogg är att jag (eller snarare min bloggläsare) haft problem med att få träff på/kontakt med dina nya inlägg. Men nu verkar det äntligen fungera, så förhoppningsvis så dyker jag upp där snart igen :)

Jim:Intressant tanke. Får fundera på saken nästa gång :)

Helena sa...

Å andra sidan behöver man inte vara exploderande missionerande hela tiden. Ibland frågar människor på grund av nyfikenhet, inte därför att de vill höra en predikan ;)

Oftast sker missionen i det stilla, genom att leva ett gott liv.