söndag 26 april 2009

Åhléns = apotek?!

Läser på Sveriges Farmaceutförbunds nyhetssida att Åhléns vill starta regelmässiga apotek i samband med omregleringen av apoteksmarknaden 1 juli.

Jag vet att det inte alls är ovanligt utomlands att kombinera apotek med försäljning av kosmetika, parfymer, kläder, väskor, mm, men ärligt talat - hur seriöst känns det att knata förbi allt sådant innan man längst in i butiken hittar en liten disk för receptbelagd medicin och kanske en hylla för receptfritt?!

I början var jag relativt positivt till omregleringen och tänkte "det blir nog bra", men ju mer sådant här jag hör, desto mer tveksam blir jag. Men men, i Tyskland har de ju privata apotek som påminner väldigt mycket om de svenska, så jag ska väl inte frukta att det enbart ska bli skönhetssalong och shampoorådgivning av alltihop. Några renodlad apotek kommer det väl förhoppningsvis finnas även i fortsättningen och med den fria marknaden kan jag ju välja vilken typ av apotek jag vill stödja!

7 kommentarer:

Johan Stenberg sa...

Gränserna suddas ut. Redan säljs ju dildos på apoteket. Det är nog bara en tidsfråga innan man kan köpa väskor, kläder och parfymer även på Apoteket AB.

Men jag tvivlar på att någon kommer att sakna monopolet om några år. Vem sörjer idag Televerket och Postverket?

Teija sa...

Det jag är orolig över när det gäller avregleringen av apoteket är personalens kunnighet. Kan jag lita på att personalen på Åhléns vet vilken medicin jag behöver? Vet de biverkningar och vilka mediciner man kan kombinera? Kan jag be dem om opartiska råd som inte är reklam?

Johanna G sa...

Gränserna suddas ut, och det är både på gott och ont. Just sådant som Tejia nämner är ju sådant som har diskuterats friskt - det gäller att garantera kundernas säkerhet likväl som deras behov av tillgänglighet. Och vad är adekvat utbildningsnivå, dvs vad ska kravet för den formella kompetensken ligga, för att garantera denna kunskapsnivå på apoteken? Osv...

Anonym sa...

Eftersom jag är insatt i ämnet kan jag meddela att det definitivt inte kommer att vara samma tjej som säljer tex krukor och tyg, som kommer att stå och rekomendera läkemedel till dig. Åhléns kommer att anställa personal som är utbildade och som kommer att hålla samma nivå som på dagens apotek.

Johanna G sa...

Välkommen anonym!
Nej, det vet jag också att det inte kommer att vara. Men likväl tycker jag att det känns märkligt att gå in i en butik som är apotek + inredning, kosmetika, kläder, mm. Nåja, antar att jag vänjer mig när förändringen är ett faktum.

Ulrika sa...

I många fall kommer det ju faktiskt vara samma personal på Åhlens Apotek som inom Apoteket AB idag. Eftersom många söker sig till en ny utmaning. Någon brist på kompetens kommer inte finnas :)

Johanna G sa...

Hej Ulrika!
Välkommen hit!

Nej, jag vet det. Har väl lite vant mig vid tanken nu, men i början kändes det ändå väldigt ovant att tänka Åhléns = apotek, och det står jag för att jag tyckte.