lördag 12 juli 2008

Bibelblogg från Catholic Renewal

Detta inlägg är i sin helhet skrivet av mig (bibeltexten undantagen såklart), men finns redan publicerad som en kommentar till veckans bibelblogginläggCatholic Renewal. Men då jag själv blev oväntat nöjd med den vilda associationen som jag gjorde så får även ni som inte har läst den redan härmed möjlighet att ta del av den:

*****
"Den dagen gick Jesus hemifrån och satte sig vid sjön. Det samlades mycket folk omkring honom, och därför steg han i en båt och satt i den medan allt folket stod på stranden.Och han talade till dem med många liknelser: "En man gick ut för att så. När han sådde föll en del på vägkanten, och fåglarna kom och åt upp det. En del föll på de steniga ställena, där det inte fanns mycket jord, och det kom fort upp eftersom myllan var tunn. Men när solen steg sveddes det och vissnade bort eftersom det var utan rot. En del föll bland tistlarna, och tistlarna växte upp och kvävde det. Men en del föll i den goda jorden och gav skörd, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.Hör, du som har öron." (Matt 13:1-9)

...och Jesus tog fram en påse med finaste utsäde för att demonstrera hur han menade och sådde överallt där han kom åt.

Somligt hamnade på lärjungarna, som tyckte att det var väldigt onödigt av Jesus att kasta saker på dem och blev sura på honom.

Annat hamnade på botten av båten tillsammans med gamla fiskenät och diverse annat bråte, varpå båtägaren blev arg och skällde ut Jesus får att nu skulle han antagligen bli tvungen att städa ur båten så att inget grodde på botten och skapade sprickor genom båtskrovet.

Det mesta hamnade dock i vattnet och dränktes. Men fiskarna tyckte synd om säden och blev glada för den extra maten och samlades kring båten. Och fiskmåsarna blev glada och kom flygande till honom, varpå fiskarna blev mindre glada igen när de upptäckte att även fiskmåsarna kom till kalaset och dök snabbt för att undvika att helt plötsligt ingå i kalasbufén.

Och Jesus sade: "Släng ut näten och jag ska göra er till människofiskare!!"

Petrus försökte protestera: "Men här finns ju inga fiskar, det enda du kommer fånga är fiskmåsar, och fiskmås är ett orent djur!"

Jesus envisades: "Släng ut näten och ni ska få se människosonens lyftas upp ur er åsyn som på ett moln".

Och lärjungarna slängde ut näten, varpå fåglarna hamnade under nätet och började flaxa och kraxa och det ena med det andra. Och i sin iver att tänka just bara på sig själva så slet fiskmåsarna fjädrarna ur varandras fågeldräkter så att vita fågelfjädrar stod som ett moln kring båten.

Jesus passade lugnt och sansat mitt i kaoset på att dra åt näten under fåglarna - och sig själv - så att de alla fångades som i en nätbur. Och så när alla fåglarna tillslut lyckades flyga åt samma håll så var han beredd och hängde med i nätet och försvann ur lärjungarnas åsyn som med ett moln...

1 kommentar:

Anonym sa...

Såningsmannen är blind. Sådden måste ske på måfå.