fredag 18 april 2008

Förtappningscentralen

Plats: Förtappningscentralen
Synonymer: Vampyrbanken, utsugarcentralen
Rekommenderad dos: 1-4 besök per år
Tidsåtgång: 15-60 min/besök
Effekt (synlig): Bandage kring en eller två armar och ev blekhet
Effekt (osynlig): Diverse tankar på "splash"-olyckor och en bra magkänsla när man går därifrån
_
*****
_
Slutsats: Alla friska svenskar mellan 18-60, som väger minst 50 kg och inte svimmar vid åsynen av blod - bli blodgivare!
Mer info:
www.geblod.nu
_
*****
_
PS: "Förtappningscentralen" är självklart ett smeknamn för blodcentralen, härlett från "tappningsställe" och förvrängt med någon slags intern kristen humor (eller vad jag nu ska kalla det...)

3 kommentarer:

minutz3 sa...

Ja, förutom om man har tagit några droger, sålt sexuella tjänster för pengar, haft en abort eller är man som legat med andra män. Då får man inte ge blod överhuvudtaget.

Johanna G sa...

Får man inte ge blod om man gjort abort? Måste jag ha missat helt och hållet. Vet iaf att man inte får ge blod medan man är gravid och att det är karantän om man har varit gravid.

Sen har det varit prat om att ändra på policyn och låta homosexuella män (som är trogna sin partner) få ge blod på samma vilkor som hetrosexuella, dvs. det måste gå minst 6 mån sedan sista partnerbytet (eller vad det nu är, orkar inte slå upp det). Men jag vet inte hur det har gått med det.

Men visst, alla får inte ge blod. Man får t.ex. inte heller vara för liten - finns väl begränsning både i bl.a. kroppsvikt och längd på blodgivaren? Och sen finns det ytterligare ett antal förbehåll som gör att man sätts i karantär, både för kortare och längre perioder.

minutz3 sa...

johanna g: det enda jag har att säga ang. att låta "homosexuella" ge blod är ju de fakta som kvarstår från Socialstyrelsen; de som har haft homosexuella kontakter har betydligt större smittrisk. Dessutom har man pratat om att låta de få ge blod i flera år nu, men förmodligen har förnuftiga läkare eller andra förhindrat detta.