tisdag 8 april 2008

Frikyrklig, högkyrklig och smygkatolik?!

...karismatisk, kontemplativ och retreatfreak.
OCH halvortodox, evangelikal och liberalteolog!?

=> Allt i ett!
Eller bara extremt förvirrad??

Rotlös...

Jag tror att kristenheten är EN. Inte i den meningen att vi är enade - att vi har så många samfund och kyrkor vittnar mot det - men i grund och botten tror vi på samme Kristus, vi bekänner samma tro och vi delar samma hopp.

Det mesta av vad vi ser som olika samfund idag tror jag inte är olika läror - även om jag inte förnekar att det finns teologiska skillnader - utan till största del bara olika uttryckssätt av tron. Vi är olika som personer, alltså tillber och tjänar vi Herren på olika sätt. Och jag längtar till den dagen - ber om att den ska komma snart - då fler människor och kyrkor ska inse att vi kan få vara olika, men ändå tillhöra samma kyrka. En Kyrka där det är okej att vara "allt i ett"!

"Allt i ett" (eller ska jag kanske kalla det "lite av varje"?) står för mig inte för utslätning av tron. Inte heller för utspädning. Tvärt om så anser jag att vi behöver varandra, att vi kan förstå tron bättre och berika varandra som kristna om vi vågar se bortom våra egna horisonter. Alla har vi något att bidra med! Som enskilda samfund är vi som en styckad kropp, det är först tillsammans som vi har en chans att spegla Guds storhet.

Så jag ser det inte i grund och botten som så stora motsättningar att vara "allt i ett", men samtidigt så kan jag verkligen beundra människor som hittat sitt sammanhang. Människor som kan vila i sitt uttryckssätt. Vara avundsjuk på dem till och med!

Ibland känner jag mig mer rotlös, ibland mindre. Ibland känns det som jag står på ett gungfly, ibland på säkrare mark. Men det är sällan jag helt kan slappna av. Slappna av och bara vara.

För oavsett hur mycket de säger att "alla är välkomna" och "kom som du är" i mina olika kyrkor, så är det inte riktigt hela sanningen. Det finns en gyllene standard som man helst inte ska avvika från. Försök t.ex. att vara högkyrklig i en frikyrka eller frikyrklig i det högkyrkliga, så ska ni se hur lätt det är!!

2 kommentarer:

Z sa...

Måste kännas svårt att behöva byta församling lite då och då.

Elleer, ja enkelt för mig att säga som har fem katolska kyrkbyggnader att välja mellan här i Lund/Malmö

(om man inkluderar klostren)

Hoppas du kan besöka katolikerna vissa söndagar och att du känner dig mer välkommen där :)

Johanna G sa...

Välkommen hit!
Nja, alltså, jag byter inte församling i den mening att jag byter medlemskap eller något i den stilen. Jag är fortfarande medlem i frikyrkan, men visst, jag besöker andra församlingar ganska ofta. Inte minst beroende på att jag bor på annan ort än min församling...

Var på besök hos katolikerna senast för två veckor sedan :)