måndag 27 september 2010

Endast tillsammans

Ef 3:14-21 (min fetmarkering):

Därför vill jag falla på knä för Fadern, efter vilken allt vad fader heter i himlen och på jorden har sitt namn. Måtte han i sin härlighets rikedom ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin ande, så att Kristus genom tron kan bo i era hjärtan med kärlek. Stå fasta och var stadigt rotade i honom, så att ni tillsammans med alla de heliga förmår fatta bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek som är väldigare än all kunskap, tills hela Guds fullhet uppfyller er. Han som verkar i oss med sin kraft och förmår göra långt mer än vi kan begära eller tänka, hans är härligheten genom kyrkan och genom Kristus Jesus, i alla släktled i evigheters evighet, amen.


Ja, endast tillsammans med alla kristna från alla samfund förmår vi fatta bredden och längden och höjden och djupet av vår tro. Endast tillsammans kan vi lära känna Kristi kärlek. Endast tillsammans kan vi uppfyllas av Guds fullhet...

5 kommentarer:

Annorzzz sa...

Johanna

Då var vi här igen... Vad är det en ortodox skulle missat? Vad har en katolik att lära av en "maranatha" kristen eller mnutbykarismatiker?

Jag fattar inte vad du menar. Är sanningen gömd för de äldre Kyrkorna och Gud använder Jonas Gardell eller Kyrkomötet som ett språkrör idag. Eller så finns sanningen någonstans i mitten??? Eller i ett Nordiskt perifert centrum; typ Uppsala (om vi gör ett tvärsnitt av samfundens tro:ar där)???

Jag tror din epistemologiska (=kunskapsteoretiska) modell är dels oklar och dels självmotsägande och dels omöjlig att leva med. Överbevisa mig gärna...

Johanna G sa...

Förstår ärligt talat inte varför du retar upp dig så mycket. Känner du dig personligt ansvarig (eller tom anklagad) för att jag tänker annorlunda än du?

Vad gäller min kunskapsteoretiska modell så gör jag inget sken av att vara teologiskt skolad, jag bara tänker ("grubblar") högt. Och jag lever alldeles utmärkt bra med mig själv. Tack som frågar. :P

Och oavsett hur enkel och praktisk din världsbild verkar vara så kan jag inte gå emot mitt samvete och köpa den fullt ut.

Nej, varför skulle sanningen vara mer gömd för dem äldre kyrkorna än vad den är för de yngre? För mig är avsikten aldrig att spela ut någon kyrka mot någon annan, utan att tillsammans med alla kristna i hela världen - och himlen - få lära känna och lovprisa Gud. För mig är frågan oftare "Vad har vi i de yngre kyrkorna att lära av er äldre, av er historia och tradition?" snarare än "Vad kan vi lära er?". Men är man inte öppen för att inse att man kan ha både rätt och fel och villigt lyssnar på varandra så kan man lika gärna kalla sig "världens största sekt", låsa in sig och invända världens undergång (aka Jesu återkomst).

Annorzzz sa...

Johanna

Jag vet inte om jag retat upp mig. Jag ler och skrattar mest hela tiden, men det syns inte på nätet... Du får tänka precis hur du vill, men frågorna var ärligt ställda. Vad är sanning i kyrkSvedala. Jag har brottats med det hela mitt vuxna liv. Sökte mest ett svar, men visst jag kan låta provokativ (det ligger i min natur, efter att ha gått igenom kyrkSvedala några rundor).

Du behöver inte svara alls. Som sagt mest nyfiken hur du tänker. Du vet ju hur vi tänker... :-)

Alles gut; Ich bin anders!

Johanna G sa...

Okej. Ja, text är sällan det bästa mediumet för att förmedla upprördhet, leenden, osv. Tyvärr!

Jaså, vet jag? :P Eller förutsätter jag bara att jag vet...?

Nja, det ingår i artigheterna att besvara frågor och funderingar. Och jag försöker göra mitt bästa för att svara ärligt, även om jag långtifrån alltid vare sig förstår frågan eller har ett färdigt svar redo.

Alles gutes! Ach so, du bist anders :P

Annorzzz sa...

Johanna

Jawohl; Ich bin annorzzz mit drei Zzz
Gute nacht