fredag 12 mars 2010

Samfundskyrkan??

I dag, 12 mars, presenterades namnförslaget till vad den nya kyrkan (som ska bildas av dagens metodister, baptister och missionare) ska heta: För att vara helt frank. För mig är förslaget fullständigt obegripligt. Vadå Samfundskyrkan?

För det första så känns det som om det bara är en stor kompromiss. Där baptistsamfundet har slagits mot missions- och metodistkyrkorna. Ska vi heta "samfund" eller "kyrka"? Som det har gått prestige i frågan. Och som om någon har kläckt denna idé - "Vi blir både samfund och kyrka i ett!" - en alldeles för sen nattmangling när alla bara egentligen vill gå hem och sova sedan flera timmar tillbaka. Denna kompromiss känns inte som om den kommer att hålla i längden. Men där skulle vi ju inte bli så unika förvisso. När EFK var nytt hette de Nybygget.


För det andra så känns namnet väldigt kyrkligt internt. Det är ett namn på kyrkligt fikonspråk helt enkelt! På hemsidan skriver de "Samfundskyrkan är ett namn som inte har någon 'wow-faktor' [...]. Istället signalerar det trygghet och stabilitet. Namnet utestänger inte utan öppnar upp för fler". Nja, jag är tveksam.


För det tredje känns det som om Samfundskyrkan poängterar att det är fler samfund som bildar denna kyrka. Det är ju förvisso sant, men poängen är väl att vi vill bli EN kyrka, inte förbli tre samfund som kompromissar om värderingar och åsikter i en kyrkbyggnad. Eller...?


Tillsist: de skriver att det fungerar bra på engelska, franska och spanska. Jag gissar att de till engelska vill översätta Samfundskyrkan med
Union church. På engelska heter ju åtminstone baptistsamfunden Baptist Union. Union church låter ju betydligt bättre än Samfundskyrkan. Men vill man heta union så låt det heta Unionskyrkan. Ordet union finns ju på svenska också! Tänk bara på Europeiska unionen! Unionskyrkan hade fungerat öppnande, men Samfundskyrkan??

Nej, jag begriper mig inte på detta förslag. Jag hade hoppats på något bättre, men men, det är väl bara till att vänja sig.


Läs mer:

Gemensam framtid
Dagen

23 kommentarer:

Bergmans Bryderier sa...

Jag håller med dig, det låter helt obegripligt!
/Lars

Tomas Olsson sa...

ett namnförslag på nuvarande EFK för att ersätta namnet Nybygget var Ekumenska Unionen. Det skulle kanske passa ännu bättre här

Johanna G sa...

Lars:
Jag vet inte vad jag ska säga. Nästan så att jag helst skulle vilja att någon sa emot mig...

Tomas:
Välkommen hit!

Ja, det skulle vara ett mycket bättre namn, men är kanske inte heller helt klockrent. Meningen är ju som sagt fortfarande att vi ska bygga en ny kyrka, inte vara tre kyrkor i en.

Hum, en treenig kyrka låter ju dock fromt...

Bergmans Bryderier sa...

Ledsen att jag inte kunde säga emot dig då, syster. Ska försöka bättra mig till kommande inlägg... :-)
/Lars

martin rejler sa...

Treenighetskyrkan kunde ju passa....

Jonas sa...

Man kan tro att det är 1 april, men än är det lite för tidigt. Hur dumt som helst och helt obegripligt! Det är ju en tautologi...ett kristet samfund som heter samfund..

är det inte lika bra att man går upp i något fjärde befintligt samfund istället..eller kanske kunde det heta: Haquin Spegels lärjungar?

Bengt sa...

Jag vet inte heller om jag gillar namnet. Det är svårt att hitta det perfekta namnet, men stort att ha ett namn som förenar.Det är väl så här man hållit på och bollat med orden. Ska det beskriva eller ska det peka framåt osv. OBS att det är ett förslag. Samfund funkar ju på norska också. Där betyder det samhället...

Gunnel sa...

Gumman är gammal nu och associerar till sången:
"Mitt samfund är i himmelen i Guds Jerusalem...."
Sen kan jag inte mer - är bara 75 och älskar mitt missonsförbund.
Försök fatta att dom inte har råd till några pastorslöner längre och få har lust att studera bibelns budskap. Hellre utlandsresor.

Om varje pastor och församling skall få bestämma själva om vigsel av samkönade, så kan väl lika väl varje ort få bestämma själva om namnet på sin kyrka?

Johanna G sa...

Lars:
Det är okej. Ser fram emot det!

Martin:
Välkommen hit!

Kul, då har vi fått två nya namnförslag här. Dags att börja motionera till konferenserna?

Jonas:
Tror inte riktigt mentaliteten inom dessa kyrkor är redo för att "gå upp i" något samfund, utan att det är viktigt att det är flera samfund som går samman och tillsammans bildar något nytt.

Harquin Spegel??

Bengt:
Välkommen hit!

Jag får öva mer på min norska verkar det som. :)

Nej, självklart är det inte lätt att hitta det perfekta namnet. Och som sagt var historien med Nybygget som blev EFK visar ju att bara för att ett namn används en tid så är det inget som är hugget i sten för all framtid.

Och precis som du säger, även om det inte är något perfekt namn så tror jag det är ett namn som fungerar tillsvidare. Och det beskriver väl ganska bra var vi är i dag i processen mot ett gemensamt samfund/kyrka. Små, små steg i rätt riktning.

Gunnel:
Välkommen hit!

75 år är en hedervärd ålder! Tro aldrig att det är "bara" att vara människa!

Härligt sångminne. Är inte säker på att jag kan sången, även om raden påminner mig om något. Fast jag tror jag blandar ihop den med en annan sång och melodi.

Nja, det är väl inte helt ovanligt att kyrkor har namn efter staden, orten eller stadsdelen där de befinner sig, så om man inte gillar namnet så kanske det är fler som väljer det mönstret. Om nu inte Svenska Kyrkan har lagt beslag på ortens namn förstås...

Björn Asserhed sa...

Bottennapp! Samfundskyrkan kan väl bara inte vinna gehör? Kanske ett sätt att engagera folk genom att provocera?

Unionskyrkan låter mycket mer rakt och enkelt, tycker jag. Eller möjligen Förbundskyrkan. Ekumeniska unionen är ok, men låter som en anspelning på Europeiska unionen och som en sammanslutning av div kyrkor istället för en ny kyrka.

Johanna G sa...

Björn:
Välkommen hit!

Ja, engagera folk verkar det ju åtminstone göra här :) Men jag tvivlar på att provokation är deras avsikt med förslaget.

Unionskyrkan och Treenighetskyrkan är mina favoriter bland förslagen. Förbund är ju ett starkt namn inom kristendomen - Guds förbund med människorna - men på något sätt klingar det ändå föreningskyrka på något sätt tycker jag. Vet dock inte varför...

Anonym sa...

Vill bara påminna om att Missionskyrkans tidigare namn inte var Missionsamfundet, utan Missionsförbundet, men det är petitesser i sammanhanget - jag blir mållös när jag hör förslaget och även jag tittar i almanackan, är det 1 april? Förvisso var väl inte Metodistkyrkan det mest upphetsande namnet när det begav sig kan man tänka, ungefär som att döpa en kyrka till Pedagogikkyrkan... men det är i alla fall tydligt vad man vill säga. Men Samfundskyrkan...? Tårta på tårta så det skriker om det. Bort med alla tråkiga ord och ge kyrkan ett levande namn för Guds skull!

Johanna G sa...

Anonym:
Javisst ja! Så var det! *vad jag glömmer snabbt* Har nu plockat bort den meningen. Tack för rättelsen!

Bergmans Bryderier sa...

Det är tydligen en reklambyrå som tagit fram namnförslaget. Varför anlitar man en sådan? Är det något fel med att ... fråga Gud, typ?

En reklambyrå!!! Åh, Herregud! :-/

http://www.edenvik.se/default.asp?pageid=91

Jag blev för övrigt besviken när Nybygget blev EFK. Arbetsnamnet hade mycket större WOW-faktor och inkräktar dessutom inte på andra som är evangeliska frikyrkor utan att ha med det i namnet.

Gunnel sa...

Ursäkta att jag rörde till det med lite "Pingt"...
"När Jesus dog på Golgata han evig seger vann..." Carl Widmark blev pingstvän redan år 1907 och sången skrevs år 1912
3:e versen
"Mitt samfund är i himmelen
mitt banér är kärleken....."

Tack Johanna för citatet från Sv Kyrkans tidning:
"Sanningen fruktar inte dialog, därför att sanning aldrig kan skadas av dialog."

Men visst är det lite väl länge som Baptist och SMF haft sina samtal om hopslagning - 25 år?

Johanna G sa...

Lars:
Jo, jag såg det. Att fråga Gud är ingen dum idé! Men kommer det varken brinnande buskar, röster i natten eller eldskrift på väggen och man själv känner att man bara kör fast i de gamla, invanda spåren så är det klart att det kan vara bra att ta in någon utomstående.

Vad just Edenviks reklambyrå har för kvalifikationer för uppgiften har jag dock ingen aning om. Ser på deras hemsida att de tydligen arbetat med Svenska Kyrkan, men vad säger det...?

Vad gäller Nybygget så tror jag dock att de gjorde rätt som bytte namn. Visst hade Nybygget kanske högre wow-faktor, men i längden tror jag att det hade känts rätt så tröttsamt för alla inblandade. Förvisso blir man väl aldrig "färdigbyggd" på den här sidan himlen, men i samfundsprocessen tror jag att det kan ha varit viktigt att få ett "riktigt" namn. "Nu bygger vi inte längre något nytt, nu är vi 'färdiga'."

Gunnel:
Det är fullt tillåtet att röra in lite pingst i samfunds-kyrko-reflektionerna.

Tack för sången!

Är inte säker på hur länge samtalen har pågått, men nog är det länge alltid. Fast samtalet har ju inte pågått hela tiden, utan har gått i vågor. Startat av entusiaster och sen gått i stå. Kanske har det varit en Guds mening - eller är det ett mänskligt misslyckande - i att det inte blir av förrän nu?

Gunnel sa...

Johanna!
Din presentation är så intressant och lika intressant som mitt förflutna ekumeniskt kanske. Om SMF byggde på samma tomt en gång som lutherska EFS på 1800-talet och "min" Missionskyrka revs på en timma och fem minuter på en annan plats år 1989, så måste jag fråga mig genom sångerna, som finns kvar, vad det var som skilde dom åt och hur en församling kan dö ut....Det var ju inte digerdöden som härjade år 1987, när siste medlemmen dog?

När digerdöden härjade dog hela församlingen ut och lilla sockenkyrkan blev igenvuxen av sly och återfunnen så småningom men hur tror dom och på vem år 2010?

Detta intresserar mig! Kören i Svenska Kyrkan kan sjunga tillsammans med kören i Missionskyrkan men är minsta gemensamma nämnaren trosbekännelsen? Kvittar det att Jesus dog för mina synder och att det är dom, som skiljer mig från Gud?

Allt gott
önskar "missionaren"
Gunnel
som är medlem i en Pingstförsamling

Peter T sa...

Jag föreslog Ekumeniska frikyrkan på an annan blogg nyligen.
Frimicklarkyrkan kan ju vara ett annat alternativ.

Anonym sa...

Unionskyrkan och Treenighetskyrkan är bra förslag, särskilt det senare som är dubbelbottnat: tre samfund blir ett, den heliga treenigheten. Själv har jag funderat över ett liknande namn, Trefaldighetskyrkan, som dessutom anknyter till kyrkoårets avdelning med teman kring att vara kristen i vardagen.

Jonas sa...

Ja nu verkar man ju ha bestämt sig dessa tre att gå ihop, men annars borde det väl vara mer naturligt för Baptistkyrkan att gå ihop med EFK, där det ytligt inte skiljer så mycket mer än att en baptistpastor har prästkrage men en i EFK inte har det - om man betänker att det ju torde finnas variation mellan församlingar inom EFK och baptistkyrkan. Och då tycker jag väl att det samlade namnet kunde vara Baptistkyrkan eftersom att det är ju det väsentliga i tron, troendedopet.

Metodisterna borde ju gå ihop med EFS, alternativt Anglikanska kyrkan i Sverige, varifrån man kom från början. Missionskyrkan är tillräckligt stora för att stå på egna ben tills vidare, om än vacklande ibland..

Johanna G sa...

Gunnel:
Lite ekumeniska utflykter gör bara det kristna livet mer intressant och betydligt rikare!

Nopp, den frågan har jag inget svar på. Det enda - självklara men svårbegripliga - svaret som kan ges är att kyrkan inte har lyckats attrahera nya generationer människor. Har man vittnat för lite? Bara satsat på "intern beundran"? Har man misslyckats med att engagera folk genom predikan? Blivit utkonkurrerade av fotboll, shoppingresor, osv?

Möjligen - men man får vara försiktig så att det inte blir en undanflykt - kan det vara en utflyttningsbyggd, så att det helt enkelt inte bara är kyrkan som töms och rivs utan hela samhället. Eller att folk nu samlas i en annan kyrka i en centralort eller i en ekumenisk församling?

Peter:
Välkommen hit!

Ekumeniska frikyrkan fungerar fint, men då blir det ju till att slåss om förkortningen EFK med Evangeliska frikyrkan som redan är väletablerade på den förkortningen inom kyrkosverige. Dessutom har folk redan som det är svårt att hålla isär EFK och EFS, ska vi då blanda in ytterligare en EFK-förkortning så kommer folk slå knut på sig själva!

Frimicklarkyrkan låter kul, men känns lite "Mickel Räv" (om du har läst/lyssnat på Klas Klättermus) och därmed inte helt positivt...

Trollare:
Välkommen hit!

Ja, det gör det. Nackdelen med Trefaldighetskyrkan är ju att Svenska Kyrkan har många Trefaldighets församlingar, så det kan skapa förvirring.

Jonas:
Metodistkyrkan kom från anglikanska kyrkan (frälsis i sin tur från metodisterna), och missionskyrkan från EFS.

Det finns mycket annat i historien som förenar missions-, baptist- och metodistkyrkorna.

Nej, jag delar inte ditt resonemang. Målet med ekumeniken måste vara att kämpa mot den dag då vi alla kan vara ett, att då tycka att någon kyrka är "stor nog" på egen hand är ju som att säga att vi inte behöver ekumenik förrän vi är i stort sett utdöda och samgåendet blir mer av en spasmatisk dödsryckning.

Jonas sa...

Jo jag känner varifrån de olika samfunden har sitt ursprung, och just därför så borde de ju kunna gå åt de håll de kommer ifrån. Och från Anglikanska kyrkan är steget inte så långt till Svenska kyrkan.

Det som förenar baptisterna och metodisterna är ju att i Amerika så har ju baptisterna faktiskt biskopar även om de ju inte är vigda i egentlig mening. Biskopar har också Metodistkyrkan. I Amerika finns det vidare Metodistförsamlingar där liturgin är väldigt lik den i Svenska kyrkan. I Sverige är det kanske en mer frikyrklig prägel (har dock aldrig varit på en sådan gudtjänst).

Men om man ska vara ärlig så är väl samgåendet, i vart fall från metodistisk sida, en följd av att samfundet är väldigt litet (nästan utdött i Sverige) och inte kommer att överleva på sikt, inte i första hand att man värnar om Kyrkans synliga enhet (vilket ju är oerhört viktigt i och för sig). När det gäller ekumenik kan ju den bedrivas utan att man går samman i ett samfund för när man väl går samman ska det ju inte en trosuppfattning i de centrala frågorna och inte en. Vad jag förstår har man ju först bestämt sig att gå ihop utan att vara överens om vad kyrkan tror på.

Alla ska vi ju tillhöra en synlig enhet i den ena, heliga, katolska och apostoliska Kyrkan, som subsistierar i Katolska kyrkan. Men som bekant har vi ju idag inte alla den tro som man har i sistnämnda kyrka och den synliga enheten är tyvärr en bra bit bort.

Johanna G sa...

Jonas:
Tänkte väl det. Men det lät lite förvirrat. Nåja, alla missförstånd uppredda.

Tja, ibland är det väl lättare att gå frammåt och hitta nya gemensamma lösningar med andra som har liknande erfarenheter och genomgått samma dilemman än att gå bakåt och försöka försonas med dem som man en gång i tiden gjorde sig osams med?