söndag 14 mars 2010

Att fördriva huvudvärk

Läste en kompis status på facebook att hon försökte driva bort sin huvudvärk. Detta fick mig att minnas andra mer eller mindre lyckade försök att driva bort huvudvärk, och tänkte nu dela med mig av några tips i ämnet:

Förebyggande:
Om jag alltid har huvudvärkstabletter med mig så får jag aldrig ont i huvudet. Eller hur?
- Kommentar: Välkänt orsak-verkan-samband. Fungerar varje gång med regnkläder och paraply i samband med utflykter och dylikt. Regnkläder med = inget regn. Inga regnkläder = regn.

Förnekande:
"Jag har inte huvudvärk, jag har inte huvudvärk, jag har inte ..."

- Kommentar: Det kan fungera, men inte alltid. Fast tänk heller på något annat än huvudvärk då hjärnan inte förstår "inte"!


Utdrivande:
Schas på dig! Bort! Dumma huvudvärk! Försvinn!

- Kommentar: Kommentarer överflödiga.


Det karismatisk-evangelikala:

Det kan vara en ond ande. Driva bort den "I JESU NAMN!" med bön (och fasta).

- Kommentarer: Kan kombineras med "utdrivandet" ovan. Får inte bönen verkan kan "KRISTI NASARÉENS" tilläggas mellan "Jesu" och "namn". Skrik gärna för bättre effekt.


Den liberalkyrkliga versionen:

Du högre väsen - som i vår del av världen kallas Gud - om du finns - jag tror nog att du finns - men om du nu finns - och om du hör mig - så får du gärna - om du är snäll - hjälpa mig - men vad är detta mot alla miljarder människor som har det värre än så här, så jag ska väl inte klaga - med den här huvudvärken. Gör du det så ska jag försöka tro på dig lite mer. Love
, peace and understanding. Over and out. Amen.
- Kommentar: Gud är kärlek. All kärlek är bra.
Peace vänner.

Den katolska varianten:

"Jag accepterar denna huvudvärk av kärlek till Dig, min Jesus. Om Du vill, ta bort den, men ske Din vilja, inte min."

- Kommentar: Och sen tar man en huvudvärkstablett!


"Jag vill gärna låta religiös":

A: Jag har ont i huvudet.

B: Vill du att jag ska be för dig?

A: Tja. Annars duger en Ipren också.

- Kommentar: Ridå.


Apoteksversionen:

Testa huvudvärkstablett! Finns på ett apotek nära dig. Finns många olika sorter om den första inte hjälpte. Blanda inte olika tabletter utan att ha pratat med - och fått rekommenderat av - läkaren först!

- Kommentar: Är detta för ateistiskt för dig? Tänk då på att om Gud skapade växterna och människorna, så skapade Gud därmed alla konstiga molekyler som finns i växterna och därmed indirekt alla konstiga kemiska föreningar som i dag säljs som huvudvärkspiller. De som inte kommer från eller inspirerats av växtrikets molekyler har människans intelligens skapat. Därmed ligger Gud bakom även dessa. Att ta en huvudvärkstablett är djupt religiöst! Lovad vare Herren!


*****

PS. Detta skulle kunna varit ett inlägg i den pågående
humor-faste-stafetten. Tyvärr har jag redan lämnat mitt bidrag för i år. Ta detta gärna som en påminnelse om att just du som läste dessa båda inlägg var - och är härmed igen - utmanade att åstadkomma ett något bättre, något roligare, något hysteriskare, något frommare humorstafettinlägg. För regler se Charlotte och Mackans respektive upptaktsinlägg. DS.

7 kommentarer:

Teija sa...

Roligt, Johanna! Tänk att min lilla statusuppdatering kunde leda till detta! Förnekandet funkade inte så jag körde den katolska varienten och genom det mirakel som är medicin försvann huvudvärken, men inte innan jag hunnit lida lite...
Vi har verkligen olika perspektiv och olika sätt att närma oss saker i de olika kristna traditionerna. Det katolska sättet funkar bäst för mig: jag offrar mitt lidande till Herren och sen tar jag en tablett och låter Honom avgöra om den ska hjälpa mig eller inte.

Johanna G sa...

Tack för att jag fick återanvända din statusuppdatering! Mycket i inlägget är ju återanvänt material, men ibland behöver jag något som sätter fart på minnen och tankar.

Charlotte Therese sa...

Märkligt "katolskt" resonemang.

Offrar man sitt lidande ska man väl inte ta en tablett...?

Det är ju som att erbjuda någon något och sen genast ta tillbaka det.

Charlotte Therese sa...

Fast ditt inlägg var bra, Johanna!

Teija sa...

Ur boken Göm dig vid bäcken Kerit av Wilfrid Stinissen, s 172:

"Om sjukdomen förvärras och smärtorna tilltar, var inte rädd att ta emot eller be om smärtstillande medel. Också de är skapade av Gud. Det kan vara övermod att inte ta emot den lindring som läkarvetenskapen ställt till ditt förfogande."

Johan sa...

Hehe. :)
Dras för tillfället med envisa magbesvär. Immodium och vätskeersättning är till viss hjälp.

Johanna G sa...

Charlotte (och Teija):
Hehe, tackar!

Jag citerade bara Teija från facebook, och hon har ju redan svarat för sig själv. :)

Men katoliker är lite märkliga till var mans (och kvinns) :P

Johan:
Går det inte över får du gå till tant/farbror doktorn!