lördag 13 februari 2010

Inför fastan

Imorgon är det fastlagssöndag. Temat är "Kärlekens väg" enligt kyrkoåret, och det hela går ut på att lägga an inriktningen för årets fasta. Jag har de senaste åren försökt ha lite fasteidéer för mig - och säkerligen misslyckats med minst hälften av dem!

Så nu undrar jag om ni har några tips på bra och/eller roliga fastegrejer värda att testa? Dela med er vad ni brukar fasta ifrån, något ni har läst om eller hört någon berätta om. Och det behöver inte vara traditionell matfasta!

Och ja, dela även gärna med er tips på hur ni lyckas med era fasteansatser.

9 kommentarer:

Stefan Herczfeld sa...

Min erfarenhet är att det kan vara svårt att hitta bra saker att avstå ifrån.

En annan variant är att i stället lägga till någonting. Kanske någon regelbunden bön, kanske att regelbundet tänka på och göra något för andra människor, kanske att oftare rannsaka sig...

Johanna G sa...

Svårt att hitta bra saker att avstå ifrån??

Själv har jag snarast problemet att de saker jag kanske borde avstå ifrån också är de saker som är absolut svårast att avstå ifrån.

Så antingen misslyckas jag att avstå eller så går jag bara runt och tänker på att "jag måste avstå från X" hela tiden att tillslut tar avståendet mer tid och energi än vad själva grejen gjorde från början!

Och då - naturligtvis inte - inte heller lämnar plats för mer bön eller dylikt...

Teija sa...

Det viktigaste med fastan är att fördjupa din relation till Herren. Vad du gör för att åstadkomma det är väldigt personligt och privat. Endast du, din Herre och eventuell själasörjare behöver känna till det. Ja, ingen ska helst se att du fastar...

Bergmans Bryderier sa...

Om det är speciellt roligt vet jag inte, men i Jesaja 58, från vers 6 och framåt, står en del om vad fasta är. Egentligen.... Värt att prova, kanske? :-)

/Lars

Anonym sa...

Den här fastan skulle jag vilja avsätta tid för inre bön, ngt jag längtar efter men som i regel är obefintligt för mig under arbetsåret. Men jag vet inte hur jag ska få det att hålla under hela fasteperioden. Jag brukar avhålla mig från fikabröd och godis (och förstås från kött på fredagar)samt be rosenkransen ibland el. delta i en korsvägsvandring. Andlig läsning är förstås alltid bra. Känner att fastan verkligen inte bara handlar om mat. Hur man är mot andra människor är nog så viktigt. Men det är lätt att man känner sig misslyckad, när ens föresatser inte håller. Dock har jag erfarenhet av att fastan kan innebära en tid av andlig fördjupning, så jag ser alltid fram emot den.
Ylva

Rita sa...

Jag brukar alltid se fram emot fastetiden med iver. Jag gillar att anstränga mig själv för att åstadkomma förändringar i min person, dock lyckas jag inte alltid. Jag älskar att följa den ortodoxa faste traditionen, i stort sett så fungerar det förutom att jag kan fuska ibland..

men men.. min inspirationskälla för tillfället är Jesus segraren på korset.. jag är väldigt ivrig att ha en bra relation till honom efter att jag nästan skulle förlora min tro under flera månader.

att försöka meditera över Jesus som människa och Gud som dog på korset av kärlek för människor så att de ska ha det bättre, och besegrat redan det onda... är underbart..

Jesus på korset är en källa till hopp, kärlek, ödmjukhet inför Gud, styrka, mod, vishet, ljus, seger..

vi är redan segrare eftersom Jesus är på vår sida.. det är bara att fortsätta den livslånga vägen genom att meditera över Guds verk, melan födelse, död och uppståndelse..

Jesus på korset är Guds makt och seger som ges till oss, när vi förstår och böjer ödmjukt ner våra huvuden inför Guds stora verk för oss..

det är bara att ösa, samtala och utvecklas vill jag tro nu..

Rita sa...

jag vill gärna tro att vägen börjar då man ser verkligen på sig själv som syndare inför Jesus på korset. och se i honom all hopp, all kärlek och all mod, tröst och uppmuntran man behöver för att lyckas..

Jonas sa...

Fastan har inte börjat än men i morgon tänkte jag nöja mig med filmjölk och en vegetarisk paj..ingen whisky under hela fastan, sen på fredagarna inget kött och ska i år försöka avstå fredagsfikat på jobbet..det borde jag klara.

Läste förövrigt att pastorn i EFS-församlingen i Östersund hade uttalat sig att fasta inte var något aktuellt ämne för dem..skulle kanske behövas en uppsaliensisk domedagspredikan!

Johanna G sa...

Tack för alla kommentarer, tips och erfarenheter!

Teija:
Du är en klippa. Tror snart att jag får lov att anställa dig som min personlige bloggpredikant...

Rita:
Fuska är jag väldigt bra på när det kommer till fasta... :S