onsdag 26 augusti 2009

Intressant bok?

Fick syn på ett blogginlägg av Stanley Sjöberg angående en bok som beskriver de "föreuropeiska" kyrkorna i Asien och arabvärlden. Boken heter ”The lost history of Christianity” (på svenska ”Kristendomens glömda historia”??) av Philip Jenkins.

Just denna gren av kristendomen, och då framförallt de Tomaskristna, fascinerar mig allt mer och är något jag gärna skulle läsa mer om. Är ovanstående en bra och saklig bok i ämnet, eller finns det bättre introduktionsverk?

En annan period av kristendomens historia som jag skulle vilja läsa mer om är den irländska/keltiska kristenheten. Någon som har tips på bra böcker i det ämnet, nu när jag ändå efterlyser boktips.

4 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Anam Chara är bra - om det keltiska/irländska.

Finns en till på biblioteket i U-a. Har tyvärr glömt titeln, men det finns förmodligen bara den... :-)

Johanna G sa...

Tack för tipset! Tyvärr hinner jag nog inte låna och läsa något mer förrän efter jag har flyttat. Får göra en djupdykning på biblioteket i Östersund och se vad de har när jag kommer dit.

Bitte sa...

De tomaskristna finns ju fortfarande, här i Sverige och lite varstans men särskilt i Indien förstås. Där de dessvärre tillämpar det traditionella indiska kastsystemet, såvitt jag förstår - åtminstone i viss utsträckning. Intressant gren av kristendomen!

Johanna G sa...

Bitte:
Ja, det vet jag. Förlåt om jag uttryckte mig otydligt.