
måndag 31 augusti 2009
"Eukaristin skapar Kyrkan"

söndag 30 augusti 2009
Mer tankar kring nattvarden

lördag 29 augusti 2009
På egen hand
Visst behöver det komma en dag då barnet måste få lära sig att gå på egen hand, inte bara klänga fast vid mamma och pappa hela tiden, och för den processen måste föräldrarna tillåta sig att ta ett steg bakåt och se på när barnet vacklar, kanske till och med trillar, men ingen förälder skulle komma på idén att låta barnet gå på egen hand redan från början! Och det är i den situationen jag gärna tänker på mig själv som kristen, och i någon mån den verkligheten jag försöker spegla i min blogg. Jag vacklar ibland, men klarar mig utan att krampaktigt klamra mig fast vid någon/-ra specifika personer, en specifik kyrka/församling eller något specifikt samfund. Jag ser alla dessa händer som omsluter mig, men jag ser också hur de ger mig plats att försöka gå själv. Kanske är detta självbedrägeri - hur kan en ensam människa vara kristen på egen hand - men någonstans, vid någon punkt i våra liv, är jag helt övertygad om att vi behöver "befria oss" från kollektivet och bli individer i vår Faders familj!
Som kristen har vi två föräldrar att hålla stadigt i handen - Gud vår Fader och vår moder Kyrkan. Vi behöver lära oss det liv Jesus pratar om, att "tillbe Fadern i ande och sanning", och till vår hjälp har vi fått Faderns två händer: Jesus, vår broder, och den helige Ande. För de dagar och stunder som Jesus mest tycks vara en historisk person och kontakten med Anden inte direkt flödar så har vi hjälp av Kyrkans händer. De kristna människornas exempel. Helgonens exempel. De sedan länge döda ända fram till de nu levande - alla erbjuder de händer som stöttar oss när vi vacklar, om vi är redo att ta emot den hjälpen. Ett "Kan själv!" blir lika fåfängt som idiotiskt! Det blir ett förnekande om den heliga Andes hjälp genom en annan människa.
Den erfarenheten påmindes jag av Annelis inlägg "Gud känner inga avstånd" igår. Hon skriver:
På egen hand försöker vi lösa våra problem, besluta hur vi skall handla. Då stöter vi på hinder.
Till slut vädjar vi till den makt som står till buds. Hur stort vårt behov av hjälp än är, så uppfylls det.
Att lita på Gud är främmande för många. Ända sedan barndomen har vi fostrats att klara oss själva. Inte ens när vi varit i desperat behov av hjälp, har vi vågat be.
[...]
Men så småningom upptäcker många som jag, att Gud aldrig varit långt borta. Vi lär oss att lita på Gud i stället för att lita på oss själva.
Jag har inget att vara rädd för. Gud hjälper mig alltid på vägen.
Gud är alltid den som hjälper, men oftast skickar Han sina vänner - människorna - till att hjälpa den medmänniska som vacklar för stunden. Kanske kan jag räcka min hand till någon idag, imorgon kan det var jag som behöver hålla fast i någonannans. Tillsammans står vi stadigare!
fredag 28 augusti 2009
Tips: Intressant artikel
Tack till Anneli på Garm som tipsade!
torsdag 27 augusti 2009
Tips: Andliga möten i höst
Pilgrims höstmöte: "Andliga härdar"

Se även: http://www.tidskriftenpilgrim.nu/
Taizémöte i Lund

Se även http://taizelund09.wordpress.com/
onsdag 26 augusti 2009
Intressant bok?

Just denna gren av kristendomen, och då framförallt de Tomaskristna, fascinerar mig allt mer och är något jag gärna skulle läsa mer om. Är ovanstående en bra och saklig bok i ämnet, eller finns det bättre introduktionsverk?
En annan period av kristendomens historia som jag skulle vilja läsa mer om är den irländska/keltiska kristenheten. Någon som har tips på bra böcker i det ämnet, nu när jag ändå efterlyser boktips.
tisdag 25 augusti 2009
Var inte rädd

Excelsis har varit i Taizé och har skrivit en lista på 100 tankar därifrån. Punkt...
96: 365 gånger säger skriften, ”var inte rädd”...fångade min uppmärksamhet. Kanske borde det göras en "365 dagar utan rädsla"-andaktsbok av det hela med bibeltexterna rakt av. Eller så borde det kanske tydligare infogas i tidegärden, i den dagliga bönen.
Var tapper och stark. Min frid ger jag er. Var inte rädd.
Låta det bli som taktfasta hjärtslag i bönen, i bibelläsningen. Var inte rädd.
måndag 24 augusti 2009
Se inte ner på människor

Lukas 18:9-14 (mina fetmarkeringar):Till några som litade på att de själva var rättfärdiga och som såg ner på alla andra riktade han denna liknelse: ”Två män gick upp till templet för att be, den ene var farisé, den andre tullindrivare. Farisén ställde sig och bad för sig själv: ’Jag tackar dig, Gud, för att jag inte är som andra människor, tjuvar och bedragare och horkarlar, eller som tullindrivaren där. Jag fastar två gånger i veckan, jag lämnar tionde av allt jag köper.’ Men tullindrivaren stod avsides och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog med händerna mot bröstet och sade: ’Gud, var nådig mot mig syndare.’ Jag säger er: det var han som gick hem rättfärdig, snarare än den andre. Ty den som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.”
Gårdagens lärdomar från predikan:
1) Se inte ner på människor! Det finns (kanske) rättfärdiga människor, men den som anser sig själv så from - eller åtminstone bättre än andra - begår den synd som sårar Jesus mer än någon annan!
2) Jesus ser alltid upp på människor. Jesus ser upp på Sackaios i trädet (Luk 19), äktenskapsbryterskan i templet (Joh 8), kvinnan vid Sykars brunn (Joh 4), folkmassan vid bergspredikan (Matt 5-7), osv. Jesus sätter sig ständigt ner och ser upp på människorna!! Enda gången när han ser ner på människorna är när han hänger på korset...
Predikan, för den som är intresserad, finns tillsvidare tillgänglig på Sankt Ansgars hemsida (vänstra spalten, 11 sönd e Trefaldighet, 23 aug 2009).
fredag 7 augusti 2009
Självuppfyllande fördomar...

måndag 3 augusti 2009
1 av 9

En av de viktigaste möjligheterna med vårt Manifest för en kristen vänster är den ökade möjligheten att kommunicera med de svenska väljare som definierar sig som troende.
Det är en stor grupp,
Åtminstone 500.000 av medlemmarna i Svenska kyrkan är att betrakta som aktiva och för vilka denna identitet är viktig.
Cirka 300.000 väljare är medlemmar i våra klassiska frikyrkor
Cirka 100.000 är romerska katolska ekännare och lika många kristna ortodoxa, orientala och östliga.
Mellan 100 och 200.000 av de 400.000 muslimer som finns i Sverige idag är att betrakta som aktiva troende och regelbundna moskébesökare.
Till detta kommer judar, buddister, hinduer och andra.
Vi talar alltså om mer än en miljon väljare som närmar sig politiken med en personlig tro.