onsdag 29 juli 2009

Marijuana på recept i USA

SvD presenterar idag en märklig artikel om "Stort genomslag för marijuana på recept" där det berättas om att "medicinsk marijuana" har legaliserats och säljs på apotek i Colorado. Läser man däremot i faktatexten bredvid själva artikeln så står det att marijuana inte har någon medicinsk verkan. Innebär det att medicinsk marijuana bara är ett sätt att komma runt narkotikastämpeln och få (miss-)bruka utan myndigheternas inblandning, eller vad?!

Hjälp mig, detta övergår mitt förstånd!

8 kommentarer:

sleepaz sa...

Det finns en rad positiva medicinska effekter av att röka cannabis.. Framförallt för de patienter som lider av inre smärtor vid muskelsjukdomar som tex MS. Samt väldigt bra till patienter som har cancer och tappar aptiten. Även vid så kallade ögonsjukdomar som "starr" och dylikt.
Patienter röker ofta en "indica" dominerad planta för att få del av de ämnen som lindrar smärtan. Det finns så att säga framodlade sorter där man valt att fokusera på ämnen som CBN osv så att patienten inte blir "to high"
Det finns ju en annan planta som är "sativa" och räknas som ett "uppåt" rus.. Sativas effekter fungerar inte lika bra vid sjukdomar.

Men det är som sagt ett "hysch hysch" område detta.. Det har ju trots allt visat sig att cannabis har väldigt bra effekter för vissa sjukdomar, samt väldigt billig att producera.
Men så har vi detta med att cannabis faktiskt går att missbruka. Jag tror att det lätt flummar iväg, vilket vi även sett på de ställen där patienter får cannabis utskriven. Jag ssom själv haft problem med just cannabis, är skeptisk till om det fungerar ha det på recept. Även om jag vet att de medicinska effekterna är mycket bra, så är missbruksrisken tyvärr för stor för denna substans..

Johanna G sa...

Tackar! Ja, nu när du säger det så känner jag nog igen en del av de medicinska effekterna. Min hjärna måste verkligen ha tagit sommarlov. Undrar allvarligt hur det ska gå i höst när jag ska börjar jobba med detta på allvar. Hjälp!

Anonym sa...

Hej Johanna,

Du kan läsa mer om växten på sidan www.cannabisera.se (seriös sida) där det finns hänvisningar och länkar till forskarraporter framtagna av både oberoende forskare, så väl som statligt (usa + canada) beställda utredningar.

Faktum är att cannabis tex har återfunnits av arkeologer i utgrävningar som är mer än 5000 år gamla, vilket indikerar på att månniskan över hela världen använt växten som medicinalväxt fram till 1930 talet då USA förbjöd växten för att kunna styra invandringen av mexikanare till texas. På 60-talet var det USA och dess intressen (man kan använda hampa till tyg och pappersmassa) som framtvingade ett förbud som alla FN-länder ställde sig bakom. (dessvärre endast för att stora skogsägare i USA var nära vän med rätt politiker.)

Som "sleepaz" påpekar: många blundar för cannibis alla användningsområden i dagens värld då pengar styr allt. man kan inte ta patent på en växt och tjänar ingen pengar, finns inte heller intresset att utveckla forskning. Dessvärre idag, när det är olagligt så tjänar de grovt kriminella pengar på cannabis, de betalar heller inte skatt och jag kan sätta 20 spänn på att ingen kollar leg på köparen som de gör på systemet...

Markus Runtzell sa...

Nej nej nej! I faktarutan står det att USA:s federala regim inte har erkänt några medicinska effekter. Det är något helt annat än ditt påstående att cannabis saknar medicinsk effekt.

Att cannabis lindrar många sjukdomar som MS, glaukomi, anorexia, lindrar smärta är ju ingen hemligt het. Finns mängder med forskningsrapporter som bekräftar cannabis positiva egenskaper för både det ena och det andra.

Betänk att det faktiskt är universitetsutbildade läkare som skriver ut cannabis!

Johanna G sa...

Anonym & Markus Runtzell:
Välkomna hit!

Då missförstod jag texten på SvD. I övrigt - som jag redan kommenterat till sleepaz - så känner jag igen en hel del av effekterna från utbildningen när jag tänker efter.

Ber om ursäkt över att jag skrev mitt inlägg kanske lite väl snabbt utifrån artikeln och inte tog mig tid att tänka efter ordentligt.

Anonym sa...

Det finns flera delstater i USA som tillåter medicinsk marijuana, men federalt är det förbjudet.

Under Bush tid resulterade det i att FBI regelbundet gjorde räder i butiker som opererade fullt lagligt under delstatens lagar. Jag har inte hört om man någonsin dömde någon, men man beslagtog lagret och ställde till besvär rent allmänt.

Obama har stoppat räderna (det finns onekligen fullt tillräckligt med illegal droghandel för FBI att ägna sina krafter åt...), men verkar inte intresserad av att legalisera.

Ang. effekter så har jag också fått uppfattningen att det hjälper (och ofta är det enda som hjälper) mot riktigt svårt illamående, t ex sådant man kan drabbas av under cellgiftsbehandlingar.

Jag tror att en mycket stor del av patienterna är döende (cancer, AIDS), och då är ju beroendeproblematiken ganska ointressant... Precis som när man använder opiater och annat betydligt mer beroendeframkallande i svensk terminalvård.

Och överlever man... tja, det är väl bättre att överleva med ett mindre missbruk, än att dö för att man tvingades avbryta cellgiftsbehandlingen eller tacklade av av brist på aptit? Det eventuella missbruket kan man alltid göra något åt när man blivit frisk!

Mot MS, PMS o dl är det förstås mer problematiskt; det har man ju i flera decennier, och det är nog också större risk att man blir hög. När man spyr av cellgifter blir man knappast hög, bara något mindre dålig...

Men det är klart: det ges ju både ritalina och amfetamin till barn, och det borde väl vara mer problematiskt? Så det är ju svårt att inte dra slutsatsen att det svenska och federalt amerikanska förbudet nog beror mer på att inget läkemedelsbolag driver på, än på rädsla för missbruk...

Hampa var f ö en av Sveriges största grödor en gång i tiden, och jag tror också en av våra största exportvaror. På segelfartygens tid gick det åt mängder till rep. Sedan förbjöds det. Poliserna ansågs inte kunna lära sig att se skillnad på industrihampa och droghampa, så man förbjöd hela rasket. Men nu odlas det igen sedan en tio år eller så, tack vara EU.


PS. Kollade Wikipedia, och om det som står där är sant är det ganska fantastiskt: 50% minskad lungcancertillväxt, stoppad spridning av bröstcancer, och t o m dödade hjärntumörceller. Dessutom påstås det märkligt nog kunna bota opiumberoende.

Och så står det att FDA faktiskt HAR godkänt två cannabismediciner, just mot cellgiftsillamående och aptitlöshet vid AIDS; det är rökt marijuana man är emot. Fast eftersom det är USA vi talar om så är det förstås bara rika som har råd med dem; fattiga får köpa röka på gatan och riskera fängelse, eller dö.

Finland tycks också ha godkänt medicinsk marijuana.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_marijuana

Blogger sa...

VaporFi is the #1 electronic cigarettes provider.

Anonym sa...

Min far diagnostiserades med prostatacancer marsch 2017 och sedan dess har vi gjort kemoterapi 3 gånger men cancer fortsätter att återvända. För några månader sedan hörde jag om cannabisolja och dess helande effekt och jag fick cannabisoljan från Australien på ricksimpsonmedicaloil@outlook.com och min far började behandlingen omedelbart med cannabisolja efter att ha använt cannabisolja för behandling vid föreskriven tid Rick Simpson, det var totalt botemedel och som jag skriver nu kan min far gå själv om sig själv utan stöd från någon och gå ut när som helst han väljer.

Med vänliga hälsningar
Vanessa Hellas