tisdag 28 juli 2009

Kolhydrater är också bra!

Att det pågår en debatt om hur vi ska äta - eller snarare vad vi inte ska äta - kan väl knappast någon ha undgått. Är det fett eller kolhydrater som är boven bakom samhällets övervikt? Bantings- och diettipsen säljer som smör i solsken.

Det finns en logik bakom att vara försiktig med kolhydrater, då socker kan omvandlas till fett i kroppen, men inte tvärt om. Å andra sidan så står hjärnan för en mycket stor del av vår energiförbrukning, och hjärnan kan inte förbränna fett utan måste ha kolhydrater.

I förrgår, den 26 juli, publicerade SvD en artikel om att "kolhydratätare var smalast" i en kanadensisk studie. Enligt studien är det optimalt att äta mellan 290 och 310 gram kolhydrater per dag, motsvarande 47-64 % av dagligt energiintag. Vilket är i linje med vad livsmedelsverket rekommenderar, nämligen 50-60 %. Å andra sidan uppstår då frågan hur jag ska veta hur jag kan kontrollera att jag äter 290-310 gram kolhydrater per dag. Införskaffa matvåg och miniräknare? Börja bokföra allt jag äter på dator i ett tabellsystem med olika kolumner för kolhydrater, fetter, proteiner, m.m.?

Själv tror jag i grund och botten på att äta en allsidig och varierad kost, med mycket frukt och grönt. Tänk tallriksmodellen. Gammal som gatan kanske, men nog fungerar den och är betydligt mer överskådlig än exakta antal gram hit eller dit?! Och vad gäller godis, kakor, osv., så är Viktväktarnas princip "du får äta allt, men inte jämnt" ganska sund. Gör skillnad på vardag och fest!

4 kommentarer:

Mattias sa...

Bra skrivet! Håller med dig till fullo.

Johanna G sa...

Välkommen hit!
Tackar!

helena sa...

Bra skrivet!
Jag har aldrig förstått denna vansinniga dans kring maten! Många skulle nog bli bra mycket friskare med lite mer distans till sitt eget ätande.

Johanna G sa...

Helena:
Tackar!, och välkommen hit!

Det är ju lite både ock det där, somliga skulle behöva tänka mer på exakt vad och hur de äter, men det är ju i princip aldrig dem som läser och följer alla dessa bantningskurer till höger och vänster...