lördag 25 juli 2009

"Dum" sa Johanna om Katolska Kyrkan...

...eller "surt" sa räven om rönnbären.

I inlägget från Rom skrev jag "Katolska-Kyrkan-är-en-dum-kyrka-som-inte-låter-mig-få-del-av-nattvarden" vilket jag i efterhand har förstått kan missuppfattas för den som inte känner mig superbra. Självklart menade jag inte att jag tycker att Katolska Kyrkan är dummare än andra kyrkor.

Från susning.nu:

Surt sa räven om rönnbären är ett svenskt ordstäv (ordspråk) som ursprungligen kommer från Aisopos fabel om en räv, en kråka och några rönnbär. I Aisopos ursprungliga fabel rör det sig dock om vindruvor snarare än rönnbär.

När man säger surt sa räven om rönnbären, så menar man att någon inte vill erkänna att denne har misslyckats med något. Fabeln är i princip denna:

En räv letade efter något att äta. Den fick syn på ett träd med vackra vindruvor där det satt en kråka. "Är bären goda?" frågade han kråkan. "Ja de är läckra" sa kråkan. Räven försökte hoppa upp och få tag i några vindruvor, men misslyckades, för rävar är inte speciellt bra på att klättra i träd. "De är säkert sura" sade räven och gick sin väg.

Problemet i den svenska översättningen är att rönnbär faktiskt är sura. Så man kan kanske påstå att vi i vår version ger losern rätt ;-)

Ex; Att hon har köpt så dyra byxor, åh fula var de också. Där kan man läsa in surt sa räven...

Wikipedia utvecklar sensmoralen något:

Sensmoralen i berättelsen är att det är lätt att ringakta något man inte kan få med en nutida betydelse att då man misslyckats med något man föresatt sig, bortförklarar sitt tidigare engagemang för frågan med att man egentligen inte alls var intresserad från början (trots att det är uppenbart för alla inblandade att så inte är fallet).

Och i mitt fall är det väl just "det är lätt att ringakta något man inte kan få"-biten som är tillämpbar. Det är lätt att kritisera när jag inte får vara delaktig. Anfall är inte bästa försvar!

Mitt "dumt" är inte bättre underbyggt än rävens "surt" i fabeln. Snarare är det likt när ett barn står och stampar med foten och tycker att föräldrarna är dumma för att barnet inte får som det vill exakt när det vill det! Dumt helt enkelt...

2 kommentarer:

Hasse G sa...

Delar ditt tjuriga "Dumt". Jag vill ju vara med jag också....

AKO sa...

Jag känner egentligen inte dig men förstod nog det du skrev som hur du menade det. Du är inte direkt den mest antikatolska person jag känner till. ;)