torsdag 19 mars 2009

Humorstaffett: Den sant katolska kyrkan

Disclaimer: Innan du börjar läsa inlägget vill jag understryka att detta är ett humorinlägg, och mitt bidrag till den humorstaffett som pågår i bloggosfären nu i fastetid, startad av Charlotte och Mackan. Så oavsett vad ni står på för sida i frågan som kommer att behandlas nedan, så ber jag er betänka att detta är ett humorinlägg. Ta inte detta som ett exempel på teologi - även om jag har försökt att hålla mig faktamässigt korrekt - varken min eller någon annans, leta inte efter dolda budskap eller tro på något annat sätt skulle vara seriöst i grund och botten - i taket eller väggarna, eller i centrum heller för den delen - utan detta är endast, enbart och för all framtid menat att vara ett humorinlägg, varken mer eller mindre! Nå, till sak:

*****

Den sant katolska kyrkan måste med nödvändighet vara den kyrka som förargar de absolut flesta kristna!


Varför det, kanske du frågar dig?


Jo, för den sant katolska kyrkan måste vara allomfattande - eller "allmännerlig" som det det heter med ett lite gammeldags ord - och i den meningen vägra sätta upp gränser eller på något annat sätt markera någon som utanför, vilket självklart skulle ta bort det allomfattande katolska med kyrkan.

Det andra kriteriet i allomfattande torde vara att inte bara vägra exkludera uppfattningar, företeelser och/eller människor, utan att även inkludera alla typer av teologier.

Det tredje kriteriet för det sant katolska är det samma som den första och andra, fast varför begränsa sig till kristna kyrkor? Det är ju så trångsynt! Alla måste ju ha lika chanser att komma till himlen. Mohammedaner, buddister, new agare och ateister måste självklart vara en del av det sant allomfattande!


Okej? Alla håller med mig så långt? Låt oss då ta en titt på en del svenska kyrkor och se vilka som kan tänkas kandidera för posten som "den sant katolska kyrkan":


Redan på den första punkt faller ett antal berömda kyrkor - som gärna marknadsför sig som "katolska" - bort som exkluderande och trångsynta. Häribland kan jag nämna några exempel som den romersk-katolska kyrkan (utesluter folk från nattvarden), pingst- och baptistkyrkor (godkänner inte barndop), frälsningarmén (firar inte dop och nattvard), m.fl.


På det andra kriteriet faller t.ex. missionskyrkan (för få rökelsedimmor) och de ortodoxa kyrkorna (för få kyrkbänkar) bort.


På det tredje kriteriet faller alla trångsynta "Jesus allena"-kyrkor och rörelser bort. Vilket ger att den enda kyrka som ens kan kvalificera på att göra något som helst anspråk på titeln är
...

*trumvirvel*


...Svenska Kyrkan - vår mest älskade och hatade kyrka!


Svenska Kyrkan har verkligen allt! Barndop och vuxendop, kyrkbänkar och ikoner, avskalad minimalism och överdådiga katedraler. Ideologiskt har den allt från karismatiska EFS och lågkyrkliga Bibeltrogna vänner till högkyrklighet och Laestadianer. Svenska Kyrkan erbjuder alltifrån Harry Potter-event och halvbudistiska meditationsgårdar till klassiska kloster till öppen förskola och scouting. Svenska Kyrkan utesluter inte någon eller något - inte ens den mest provocerande ateist - utan inkluderar allt och alla vare sig de vill eller ej...

*****

PS. Någon som har en bra översättning till "disclaimer"?

12 kommentarer:

minutz3 sa...

Roligt, och sant verkar det som. Gillade slutklämmen: ..."Svenska Kyrkan erbjuder alltifrån Harry Potter-event och halvbudistiska meditationsgårdar till klassiska kloster till öppen förskola och scouting. Svenska Kyrkan utesluter inte någon eller något - inte ens den mest provocerande ateist - utan inkluderar allt och alla vare sig de vill eller ej..."...

Anonym sa...

... och så har Svenska kyrkan så ruskigt låga trösklar så att de som hittat in snabbt ramlar ut i världen igen ;)


Disclaimer betyder ansvarsfriskrivning som dataterm. Dvs att du inte kan ta ansvar för att det du skriver inte kan komma att revideras eller att du inte kan ansvara för ev. skador som kan upstå om man vågar testa dina recept och så...

Johanna G sa...

Minutz3:
Kul att du gillar det :)

Hosanna:
Tack!

Jo, jag har vetat vad det betyder under fler år, men jag har inte stött på någon bra svensk översättning som passar in i det här samanhanget...

Charlotte Thérèse sa...

Tack för ditt bidrag!

Johanna G sa...

Charlotte:
Hoppas du gillade det.

minutz3 sa...

Disclaimer = förbehåll?

Anonym sa...

Riktigt roligt!!

Johanna G sa...

Minutz3:
Jo, det fungerar ju det med. Har funderat lite på om ett vanligt, gammalt hederlig "OBS!" också skulle kunna fungera, även om det inte ger riktigt samma betoning som disclaimer.

Bitte:
Skönt att du tyckte det! Var riktigt rädd att jag skulle förarga alla romersk-katolska katoliker och behöva gå under jorden i några månader... :)

Charlotte Thérèse sa...

Kan snarare tänka mig att det är svenskkyrkliga reaktioner du får oroa dig mest för...

Oss katoliker är det ingen fara med, vi har redan hört det mesta! ;-)

Glömde fråga vem du ger stafettpinnen vidare till.

Johanna G sa...

Charlotte:
Kanske det, men det är alltid svårt att förutsäga hur folk ska reagera. Om de bara läser de första orden/kombinationen av ord eller om de verkligen läser allt och om de då förstår det roliga i det hela...

Vet inte vem jag ska ge staffetpinnen vidare till. Ska kolla med en kompis först innan jag utannonserar något.

Anonym sa...

Disclaimer kanske är en slags digital brasklapp? (Biskop Brask är alldeles för negligerad nuförtiden)

/ erik

...som bor på www.exlibris.nu

Anonym sa...

Ja Missionskyrkan och alla frikyrkor är ju borta på förhand eftersom de ju inte ens hävdar någon katolicitet..undrar vilka de halvbuddhistiska meditationsgårdarna är?