tisdag 8 februari 2011

Kasst liv

Just nu genomgår jag en period av ett rent ut sagt kasst liv andligt sett. Ett likgiltigt liv om jag ska försöka sätta fingret på det.

Å andra sidan så läser jag endast ytterst sällan Bibeln och ber endast sporadiskt (alternativt för att "roa mig" när jag inte kan sova), så vilken kvalité tillför jag mitt andliga liv?


Fast kanske var det mitt kassa andliga liv som fick mig att bli likgiltig inför Bibelläsning och bön? Känslan av att det inte spelade någon roll var påtaglig redan innan jag slutade anstränga mig.


Som den mer sekulariserade svensken kanske skulle sammanfatta det: Vad är hönan och vad är ägget? Och vad kom först egentligen? Och spelar det någon roll i slutändan - det viktiga nu är väl vägen härifrån snarare än att gräva ner sig i hur jag hamnade här i all evighet...


Mea culpa
!

5 kommentarer:

Zoltan sa...

Det är nu en blöt årstid. Så att sätta sig på en stubbe i skogen och bara stirra på några granar är inte särskilt mysigt.

Varför inte sätta dig i en tom kyrka, allra längst fram och där låta tankarna fladdra runt tills de stannar? Våra liv ger inte mycket plats för sinnesro och att hinna hitta tillbaka till oss själva - den person Gud ser, men som vi tenderar att springa ifrån och glömma.

Teija sa...

Du reagerar på ditt kassa andliga liv. Det innebär att det fortfarande betyder något för dig och att du inte är likgiltig. Men kanske Gud vill att du ska gå i en annan riktning? Kanske Gud vill bli allt för dig, viktigare än ditt andliga liv? Han vill ha en relation med dig, inte med ditt andliga liv... Förstår du vad jag menar? Sök Honom, inte ett andligt liv. Sök Honom även i tomheten och ödsligheten, bortom känslorna. Han väntar på dig med öppna armar! Då får du ett rikt andligt liv.

Excelsis sa...

Banal som jag är tänker jag att det kanske har att göra med heltidsanställning. Jag har tyckt att det varit jättesvårt att upprätthålla några direkt andliga rutiner när man är trött. Det var så mycket enklare under självupptagna studieår. Man kan då också fundera på för vem all denna andlighet varit till.

Annorzzz sa...

Kasst andligt liv är det många som haft. Se till att ha en bra grund, som bär igenom det i a f!

Och tystnaden och grubbleriet är den bästa medicinen. En vecka i något kloster (spelar nog ingen roll vilket) skulle säkert göra sussen...

Allt gott

Anonym sa...

Predikaren 3. Det finns en tid för allt, även leda.
Likgiltig är du ju inte för tron, när du funderar på den... Kram!

sarai