torsdag 2 december 2010

Dagen: ”Regelbunden, disciplinerad bön minskar ångest”

Dagen berättar om en konferens som församlingen Arken i Kungsängen, Stockholm har haft för kristen vårdpersonal på temat "Vårda hela människan". Nu vet jag inte hur representativ och heltäckande artikeln är, men de väljer att lyfta fram ett citat redan i rubriken som även jag fastnade för i själva artikeln:

"regelbunden, disciplinerad bön minskar ångest och fysiska stressymptom"

/Psykiatriker Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen, överläkare i ungdomspsykiatri

Tycker det är intressant att hon inte bara säger "bön" eller ens "regelbunden bön" utan att hon även lägger till "disciplinerad" också. För det är väl det alla andliga vägledare ständigt försöker lära ut. "Be inte bara när du känner för det". Bön kräver disciplin. Och regelbundenhet. Visst kan spontana böner vara nog så bra, men i längden tror jag nog det krävs både regelbundenhet och disciplin.

Nu är jag varken bäst på regelbundenhet eller disciplin, trots att jag gärna tar hjälp av tidebönerna. Tidebönerna som just är byggda för att underlätta disciplin och regelbundenhet. Men just nu har jag varit väldig dålig tidebedjare sedan ett tag tillbaka. Noll disciplin.

Å andra sidan föder inte för många krav på mig själv inte en starkare tro heller. Det krävs en balansgång. Misslyckandet får inte bli mer än vad det är. Regelbundenhet får inte bli ett tvång som kväver och bakbinder. Ja, alltför hård disciplin kan i sig skapa ångest hos en människa. Spontanitet och lust måste få finnas, både när det gäller livet i stort och - kanske i synnerhet - när det gäller tro.

2 kommentarer:

Teija sa...

Regelbunden bön ger verkligen resultat som stresslindrare, är min erfarenhet. Sedan en tid tillbaka ber jag varje morgon, det första jag gör, en speciell sorts rosenkrans som heter Överlåtelsens rosenkrans. Den är väldigt enkel och består av orden Fader, ske Din vilja och bönen Ära Vare Fadern ett antal gånger. Min ekonomiska och sociala situation är precis likadan som innan jag började be denna rosenkrans men jag bekymrar mig mycket mindre. Att be med de orden direkt på morgonen ger min dag en inriktning som är mycket bra för mig.

Ett litet tips om du har noll disciplin när det gäller bön:
ta en bild av Jesus som du tycker om. Titta på Hans ansikte, speciellt in i Hans ögon. Då kommer du till slut att be utan att ens märka det och din kärlek till din Herre kommer att växa...

Johanna G sa...

Har nog mest praktiserat bön som stresshantering i här-och-nu-situationer, och visst sänks stressnivån även då.

Och helt utan disciplin är jag inte, jag har bara inte så mycket disciplin som jag skulle vilja...