lördag 9 oktober 2010

Religionsdialog: Biskop Antje besöker

Vill bara dela med mig av några citat från biskop Antje Jackelén som Helene Sturefelt publicerade på sin blogg för ett tag sedan om vad kyrkan kan vara och betyda för människor. Somliga kanske kommer att klaga på att det skulle kunna ha sagts av vem som helst, att det inte nämner vare sig Gud Fader, Jesus Kristus eller den Heliga Ande vid namn (bortsett från introduktionen till det andra citatet), eller något annat religiöst. Och visst kan kritiken kanske vara berättigad, men i samband med så här lösryckta citat är det svårt att avgöra. För den som vill läsa mer om själva samtalet och tankar kring visionen rekommenderas att läsa det länkade inlägget ovan.

Bottna i nåden, skapa i världen.

Och tre meningar som tar sats i treenigheten. Först Anden ("jag tror det är bättre att starta där än i Skapelsen, man fastnar lätt i teorier"), sedan Sonen och tillslut Fadern:
- Inspirera lärande och samlas kring hoppet, ...
- ... med dopet som grund...
- ... för att möta livets och världens utmaningar!

För ärligt talat, jag tycker det är en väldigt fin vision om vad kyrkan kan betyda för enskilda och grupper av människor. Men somliga har ju utnämnt mig till relativist också...

4 kommentarer:

Teija sa...

Ursäkta en väldigt ytlig och lite off the topic fråga... Heter hon Antje eller är det ett smeknamn?

Johanna G sa...

Mig veterligen heter hon faktiskt så, men om det bara är ett vedertaget eller antaget smeknamn vet jag inte. Enligt wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Antje_Jackel%C3%A9n så är hon född i Tyskland. Namnet kanske är vanligare där.

Annorzzz sa...

Johanna

Ursäkta att jag ställer frågan, men vad var så fint med det hele? Jag fattade nog inte grejen... inte ens när jag kollade länken.

Går det att förklara?

Johanna G sa...

Vad är det som är svårt att förstå? "Bottna i nåden"? Eller är det "världen" som är problemet? Gud skapade världen och såg att det var gott!