söndag 29 augusti 2010

Söndagsfilosofi

När förre prästen på St Ansgar skulle sluta satte ett gäng av mina vänner ihop ett spex som bland annat fick undertiteln "Att messa en massa är att missa en mässa". Uttrycket fastnade direkt i min hjärna och jag har haft anledning att begrunda det ibland efteråt. Personligen tycker jag det är helt lysande sagt, även om jag sällan - eller snarare aldrig - har sett folk skicka SMS under pågående gudstjänst.

I dag skulle jag dock vilja vända på uttrycket lite grann till "att missa en mässa är att messa en massa" ("messa" i den svengelska varianten "trassla till"). Åtminstone lär det ju vara så om man ska tro mina katolska vänner och deras "mässplikt". Vi andra som mest ser gudstjänsten som en stor förmån i och för våra kristna liv får väl skylla oss själva när vi lägger oss i sängen och halvsover hellre än att gå till kyrkan.

3 kommentarer:

Teija sa...

Mässplikt handlar just om att vi missar en massa när vi missar en mässa. Mässan är påfyllning för vårt andliga liv och missar vi det då blir det snart tomt i förrådet... Så mässplikten handlar om att vi behöver regelbunden påfyllning. Inte att det är ett påbud uppifrån. Och jag tycker inte plikt nödvändigtvis är ett negativt ord, inte i samband med mässan i alla fall. Vi har en plikt att ta hand om oss själva. Det är ju ett bud från vår Herre att vi ska älska oss själva och det måste ju innebära att vi ska ta hand om oss själva och ge själen vad den behöver för ett rikt andligt liv. Mässan är den bästa påfyllnaden.

Iselin Sunniva sa...

There are no sanctifying graces outside the Catholic Church, only actual graces that can lead people to the true faith, which is the Church of Christ, the Catholic one!
Read my testimony on www.polarprefecture.blogspot.com or www.kvitekristkvinne.blogspot.com

Johanna G sa...

Teija:
Helt rätt. Plikt borde inte per se vara ett negativt ord. Jag gillar dock fortfarande förmån bättre än plikt :)

Iselin Sunniva:
Välkommen hit!
Jag ska kolla in dina bloggar.