torsdag 19 augusti 2010

Djävulen och ondskan

Nu har det varit ganska tyst på bokfronten ganska länge på den här bloggen. Men för att lugna eventuellt oroliga läsare - jag har INTE blivit mindre boktokig!

Ett smidigt sätt, enligt mig, att hålla koll på vad det kommer för nyheter i bokbranschen är att prenumerera på bokhandlarnas nyhetsbrev. Och det var det senaste nyhetsbrevet från Adlibris
som fick mig att lyfta på ögonbrynen.

I ett samhälle som länge har förnekat ondskan - men å andra sidan gärna frossat i deckare, thrillers
och bestialiska nyhetshändelser - så publiceras nu två böcker som sätter det onda i fokus. Men tro nu inte att det är några dogmatiska, "klassiskt kristna" presentationer av problemet. Inte alls! Istället presenteras - så som jag har förstått det av att läsa Adlibris presentation av böckerna - ondskans problem med hjälp av resonemang, dialog och moderna exempel. Moderna böcker av moderna författare för moderna läsare. På ett uråldrigt tema.

Något att kura ihop sig med i soffan när höstmörkret faller, kanske?

3 kommentarer:

Annorzzz sa...

Usch; hösten är tillräckligt deprimerande för att jag ska slippa sitta och läsa om djävulen ihopkurad i soffan... :-)

Gunnel sa...

Jag tycker, att det var bra, att du visar Ann Heberleins bokomslag.Läste en lång artikel om bokens innehåll i Göteborgs-Posten och jag lutar mer och mer åt att teologi kan vara precis vad som helst fjärran från bibelns innehåll. Det är väl OK att vända och vrida på vad som är ondska och utesluta bibelns beskrivning av hur synd uppstår i hjärtat.
Tillbaka till bibeln!

Johanna G sa...

Annorzzz:
Hösten tillhör ju en av de absolut bästa årstiderna! Finns det något vackrare än vackra höstdagar när luften är klar och träden sprakar i olika färger?

Kan dock likväl gå med på att du slipper läsa om djävulen. Har ju inte ens köpt boken själv, så...

Gunnel:
Men för att folk ska ens vara med på samma planhalva när man pratar om ondska mm så är det ju en fördel om de reflekterat över frågan innan, även om de undvikit bibelns undervisning i sak.