tisdag 13 april 2010

Summan av lasterna är konstant

Fortsätter funderingarna från förra inlägget med ett nytt inlägg. Fick två mycket tänkvärda kommentarer. Publicerar dem i sin helhet (hoppas ni inte har något emot det!).

Stefan Hercfeld skrev:

En väldigt intressant fundering!

Jag tror att det spelar roll att du vann i går. Mognaden och framstegen innefattar både segrar och nederlag. Det är som när man lär sig att gå. Även om man stod hela dagen i går kan man ramla i dag. Det är fortfarande en del av "vägen framåt".
AKO skrev:
Då kan du ju lika gärna tänka att om du föll för den igår så gör det väl ingen skillnad om du faller idag med. Jag tror att det är någon som försöker locka oss att "skita" i allt genom ett sådant resonemang. Önskar dig lycka till att stå emot. :)
Min egen tanke är väl snarast tvärt om mot AKOs.

Lyckas jag övervinna frestelsen både igår och i dag och imorgon, ja om jag lyckas övervinna synden så att den inte längre utgör någon frestelse, då är väl risken stor att jag drabbas av högmod över min egen förträfflighet och helighet.
Då blir det enbart jag (som det så träffande kallas) som försöker "gå i egen kraft". Och högmod är som alla vet en av ursynderna - en av dödssynderna - vilket är betydligt allvarligare att göra sig skyldig till än vilken liten synd som helst!? Ack ja, summan av lasterna är konstant!

Visst kan jag rycka upp mig och förvandla mitt liv väldigt radikalt enbart av egen kraft med rätt motivering (tron på Gud är en väldigt bra motivering vill jag nog påstå!) men vad är Guds verklighetsförvandlande ingripande och vad är bara mina egna försök att lyfta mig själv i håret...?

2 kommentarer:

AKO sa...

Jag undrar lite över hur du egentligen tolkade min förra kommentar. Vill du berätta?

Johanna G sa...

Jag tolkade din kommentar som om att du hade tolkat mitt förra inlägg att jag menade att det inte var värt att kämpa. Att vi lika gärna kunde fortsätta kräla runt i syndträsket utan att försöka ta oss därifrån. "Då kan du ju lika gärna tänka att om du föll för den igår så gör det väl ingen skillnad om du faller idag med".

Tolkade jag dig fel?