lördag 28 februari 2009

Vad fastan kan leda till...

Fastan har nu gått in på sitt fjärde dygn och hittills har jag misslyckats kapital med min fasteambition (tror jag håller exakt hur och vad jag fastar ifrån för mig själv - än så länge i alla fall, kanske ändrar mig senare - men vet att det är att betrakta som en fullt rimlig ambition) alla tre dagarna som har gått.

Denna min oförmåga att klara ens det mest självklara och enkla, att avstå från - vad ska jag kalla det? - "överflöd och lyx", gör mig mer akut medveten om min oförmåga att göra något i min egen kraft, än vad jag har varit på länge.

Men nu är en ny dag, så dags för nya tag? Som tur var så börjar ju söndagen redan kl. 1800 ikväll - och då gör fastandet en paus för söndagar är alltid festdagar - så det är väl bara att be om styrka att hålla ut tills dess!

Tillslut vill jag även tipsa om tre fasteblogginlägg som tilltalat mig:
- Dagens fastebloggare Bitte skriver om En fredag i stillhet
- Dagens andre fastebloggare Mikael skriver om Fastan som en lyx för varslade på SAAB och Volvo
- Excelsis skriver om glädje och lyx I fastetider

torsdag 19 februari 2009

För att kunna slå behöver man inte kunna tänkta


Gårdagens läxa från aikidon var: för att slå eller attackera någon behövs inte speciellt mycket hjärnaktivitet, medan för att försvara sig utan att göra varken sig själv eller partnern illa är desto mer mentalt krävande. Något att tänka på inför möten med människor som valt våldets väg här i livet, kanske?

Påmindes om denna läxa när jag läste Zoltans inlägg om att "Macho ain't mucho". Rekommenderad läsning!

måndag 16 februari 2009

Ur verkligheten i dimman


Som ni kanske har märkt, så har tyvärr min tid för bloggen minskat drastiskt den här terminen. Förhoppningsvis kommer det bli lite mer tid över längre fram i vår (och tills det händer tänker jag likväl försöka posta inlägg när jag hinner och/eller har något att skriva), men i väntan på att det händer så kan jag rekommendera en text i all enkelhet om en promenad i dimman, skriven av Inger Alestig på Dagens kulturblogg.

lördag 14 februari 2009

Mångkyrklig!!

Äntligen har jag fått ett ord för att kunna klassificera mig själv som kristen - en "etikett" att sätta på mig själv om ni så vill - jag är varken frikyrklig, högkyrklig, lågkyrklig eller någon annan typ av specifikt kyrklig, jag är mångkyrklig!!

Exempel på detta till alla nytillkomna läsare (och övriga som glömt bort vad jag skrivit tidigare) rekommenderas tidigare inlägg i ämnet (dvs som skrevs innan jag fick ett ord för det): "Frikyrklig, högkyrklig och smygkatolik?!" samt "Alla mina kyrkor".

För mig är detta faktiskt oerhört befriande. Även om jag länge har känt mig fri att gå till vilken kyrka jag vill och trivs i (eller som ligger närmast) och verkligen har kunnat uppskatta alla kyrkliga traditioner om det så är en lovsjungande pingstförsamling eller en högkyrklig liturgiskt rik församling, så har detta också skapat en vilsenhet hos mig. Jag har till och från verkligen längta efter att hitta ett samfund som är "mitt". En kyrka som jag kan identifiera mig med och gå in i helt och hållet, med hela mitt hjärta.


Men kanske är det min kallelse att vara mångkyrklig, och i längden att verka för ekumenik mellan kyrkorna. Just nu känner jag i alla fall en frid och frihet i den tanken. Vad framtiden bär i sitt sköte vet jag inte än. Jag lovar dock att berätta om jag ändrar mig!

fredag 6 februari 2009

Lundaresa

"Helgen" om två veckor, den 20-23 februari (dvs fredag-måndag) kommer jag vara i Lund. Landar med tåget vid 12.30-tiden på fredagen, så om någon/-ra Skånebloggare har lust att träffas och äta lunch tillsammans så hör av er!

söndag 1 februari 2009

Hjälp mig?

Varför är det så mycket enklare och självklarare att erbjuda och ge hjälp till en medmänniska än att acceptera eller be om hjälp från densamme?

Är vi inte alla hycklare på den här punkten?

Att själv vara "stark" och inte acceptera hjälpen - är inte det detsamma som att inte acceptera dennes kärlek till dig? Och då i längden även ställa dig mellan honom/henne och Gud och förneka dennes möjlighet att tjäna Herren?